Poradce Trumpa má jasno: KLDR se jaderných zbraní nikdy nevzdá

Dnešní „vůdci" si občas hrají jako děti
 

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se za nynějších okolností nikdy dobrovolně nevzdá jaderných zbraní. V přednášce ve Washingtonu to dnes prohlásil bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Kim podle něj udělá všechno pro to, aby si udržel jaderný arzenál a dál ho rozšířil.

Bolton odešel z Bílého domu v nemilosti před třemi týdny a jednou z příčin jeho rozepře s prezidentem Donaldem Trumpem byla právě denuklearizace Korejského poloostrova. Trump prohlásil, že s názory svého poradce na řadu věcí zásadně nesouhlasí.

Sedmdesátiletý Bolton je považován za jestřába americké zahraniční politiky, v minulosti se například velmi ostře stavěl k Rusku nebo Íránu. S Trumpovým kompromisním postojem vůči Pchjongjangu nesouhlasil a prosazoval použití vojenské síly proti Severní Koreji.

Jaderná horečka? 

"Zdá se mi jasné, že KLDR nedospěla ke strategickému rozhodnutí vzdát se jaderných zbraní, opak je ve skutečnosti pravdou," řekl dnes na přednášce Bolton. "Kim Čong-un udělá všechno pro to, aby si ponechal jaderný arzenál a dál ho rozšířil," dodal.

Bolton upozornil, že čas pracuje pro státy, které se snaží získat a udržet si jaderné zbraně. "Čas naopak pracuje proti těm, kdo usilují o nešíření jaderných zbraní. Tolerance přispívá zemím, jako je Severní Korea nebo Írán," řekl Bolton.