Opilý cyklista se zranil a ještě bude platit

Zákon trestá řízení ve stavu vylučujícím způsobilost kvůli alkoholu
 

Dvě promile naměřili policisté muži v Poříčí nad Sázavou, který při jízdě z kopce nevybral zatáčku a skončil v nemocnici.

K havárii cyklisty došlo v obci Poříčí nad Sázavou v sobotu 3. října 2015 večer.  "Policisté dopravní inspektorátu zjistili, že osmatřicetiletý muž projížděl na kole po ulici K Homolce k ulici V Koutech. V okamžiku, kdy se ocitl v levotočivé zatáčce, v místě kde je klesání, nepřizpůsobil rychlost jízdy a vjel vpravo mimo vozovku, kde havaroval. Při nehodě utrpěl zranění a skončil v nemocnici na ošetření. Dechová zkouška u něj prokázala více než 2 promile alkoholu v dechu," sdělila tisková mluvčí benešovské policie Eva Stulíková. Muži hrozí mu pokuta do výše 50 tisíc korun.

Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích je cyklista řidičem nemotorového vozidla. Jízda pod vlivem alkoholu se trestá jako přestupek, případně trestný čin 

Řízení kola jen za střízliva

 Alkoholem ovlivněný organismus reaguje zpomaleně. I řidič nemotorového vozidla pod vlivem alkoholu ohrožuje život či zdraví lidí. "Za přestupek spáchaný pod vlivem alkoholu do jednoho promile hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun. Při hladině alkoholu vyšší než jedna promile, může zaplatit od 25 do 50 tisíc. Pokud navíc někomu ublíží na zdraví či životě nebo způsobí škodu vyšší než 500 tisíc korun, může být obviněn z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V tom případě už by mu hrozil až jeden rok odnětí svobody anebo peněžitý trest," varuje Eva Stulíková.

Je alkohol při řízení bicyklu podle vás přípustný?

Na kolo pouze za střízliva
25% (1 hlas)
Dvě piva nevadí
75% (3 hlasy)
Cyklista může jezdit i opilý
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 4
Klíčová slova: