Praha a roušky ve školách: Plošně to zatím nehrozí, i když případů přibývá

 

Pražský magistrát nebude kvůli nemoci covid 19 zavádět ve školách plošné nošení roušek. Zároveň otevře nové odběrové místo a zpřísní pohyb osob v budově na Mariánském náměstí. Lidé musí mít od 1. září nově roušky v metru nejen v přepravním prostoru, ale i ve všech vestibulech. 

Hygienici v pátek zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Zatím ale nezavedli zpřísněná bezpečnostní opatření, jako třeba omezení otevírací doby restaurací a barů.

Počty nakažených rostou

„Situace s počty nakažených se nevyvíjí úplně dobře a počty rostou. Praha se dostala do žlutého semaforu, i když ve spodní hranici. Stále se ale daří situaci monitorovat, trasovat případy a mít ji pod kontrolou," řekl Hlubuček.

Město ředitelům škol pouze doporučí, aby zvážili, zda a v jakých prostorách ve škole nebo při kterých aktivitách mají děti roušky používat. Podle Hlubučka má každá škola jiný režim, proto město přistoupilo k doporučení. „Máme tu začátek školního roku, který jsme nikdy nezažili, takže je možné, že školy budou nařízení po několika dnech měnit," řekl. Zakázáno není pořádat školy v přírodě, avšak ředitelé by měli podle hygieničky zvážit, zda je pořádat.

Balíček pro prvňáčky

Každý prvňák dostane od hlavního města balíček nejen s pastelkami a dalšími věcmi, ale nově obsahuje rovněž látkovou roušku velikosti M, kterou je možné znovu použít.

Situaci ve školách bude město spolu s hygieniky sledovat. Podle Jágrové se nepředpokládají do 14 dnů velké změny. Situace se podle ní ale změní a byl by zázrak, kdyby se nemoc v některé škole neobjevila. „Nepočítáme s tím, že bychom zavírali školy, vždy se opatření bude týkat konkrétního kolektivu," řekla.

Od úterý začne platit z nařízení státu nošení roušek ve všech prostředcích MHD. V Praze povinnost dosud platila pouze v metru, kde město rozšiřuje od úterý 1. září povinnost mít roušku i ve vestibulech stanic a přilehlých prostorech. Lidé je budou muset mít také ve všech veřejných prostorech ve veřejných budovách. Zpřísněn bude vstup do budovy magistrátu na Mariánském náměstí.

Nové odběrové místo

Přibližně do 14 dnů by mělo být otevřeno nové odběrové místo na Vítězném náměstí v Praze 6. Představitelé města navštívili ještě další místa, kde by se odběry mohly konat, ta se ale ukázala jako nevhodná. V Praze je nyní 22 odběrných míst a kapacita je asi 5 000 odběrů denně.

Praha má v současné době dostatek ochranných a hygienických prostředků pro zaměstnance a své firmy. Vytvořeny má i zásoby.

V neděli přibylo v Česku 274 potvrzených případů koronaviru, méně než v předchozích pěti dnech. Od začátku epidemie se dosud v zemi nakazilo 24 367 lidí, z toho víc než 17 500 se uzdravilo a 423 nakažených zemřelo. Z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že momentálně je nemocných rekordních 6 397 lidí.

KAM DÁL: Látka v repelentu na komáry může chránit před koronavirem. V boji s nákazou může pomoci eukaliptus

Klíčová slova: