Praha zajišťuje lůžka pro nakažené covidem z ohrožených skupin

Kraje mají povinnost zajistit lůžka pro nemocné
 

Praha bude schopná v souladu s nařízením vlády zajistit lůžka pro lidi nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat, řekla radní Milena Johnová. Kritizovala stát za to, že situaci neřešil dříve, i když na něj podle radní zástupci Prahy apelovali od jara.

Vláda v pátek na návrh ministerstva zdravotnictví rozhodla, že kraje, které mají do 550 000 obyvatel, budou muset zajistit pro zmíněné účely 80 lůžek, lidnatější kraje včetně Prahy pak 160. Určeny jsou zejména pro seniory. Nyní jsou v nemocnicích i s mírným průběhem nemoci a v jejich domovech pro seniory je často nechtějí přijmout do izolace kvůli obavě z rozšíření nákazy.

Praha situaci řeší

„Ministerstvo nám to nařizuje i s tím, že máme zabezpečit personál v situaci, kdy víme, že velký podíl pracovníků v sociálních službách je pozitivní,“ řekla Johnová. Dodala, že se s tím nicméně Praha zvládne popasovat. Město podle radní už otevřelo nové oddělení Městské nemocnice následné péče s kapacitou 60 lůžek, další desítky pacientů pak bude moci umístit ve vyhrazeném patře domova pro seniory na Zahradním Městě a v dosud nevyužitém pavilonu bohnické psychiatrické léčebny, který pro účely péče o nakažené magistrát vybavil ve spolupráci s Českým červeným křížem.

Nařízení bez konzultací

Johnová dále poznamenala, že původně chtělo město lůžka využívat různými způsoby, například pro děti s autismem, které musí být v izolaci. Zmínila také fakt, že na jaře vedení magistrátu opakovaně vyzývalo vládu, aby ve státních nemocnicích v metropoli vyhradila pro pacienty prostory, protože v té době město potřebné kapacity nemělo. „Jsem zklamaná z toho, jak nám vláda nařizuje věci, málo je s námi konzultuje a s obrovským zpožděním přichází s řešením, po kterém jsme volali před půl rokem a dnes ho vlastně už nepotřebujeme,“ řekla.

Lékaři, sestry i psychologové

Ministerstvo doporučilo, aby kraje na 50 lůžek zajistily osm pracovníků v sociálních službách a dvě zdravotní sestry, na každé zařízení pak dva psychology. V předkládací zprávě také upozornilo na to, že nové nařízení neruší povinnost pro pečovatelská zařízení, aby zajistila oddělení nakažených klientů od zdravých.

KAM DÁL: Vápník naše tělo potřebuje. Zároveň mu ale škodí jeho nadbytek.