Prahu lze zažít trochu jinak

Cílem slavností je oživit město i něčím jiným, než dopravou
 

Kulturní a společenské akce v září rozvíří dění v mnoha středočeských městech i obcích. Praha žije kulturou běžně, nicméně i ji můžete zažít o tomto víkendu jinak.

Otevřít ulice bez aut kultuře a lidem

10. ročník sousedských slavností Zažít město jinak proběhne v rámci Evropského týdne mobility. Během nich se během soboty 19. září na mnoha pražských místech bude jíst, pít, hrát divadlo nebo diskutovat. Někde bude program pokračovat také v neděli 20. září. Proměnou projde na 59 míst v Praze a kromě toho také dalších deset měst v České republice.

Evropský týden mobility se snaží v evropských městech upozornit a propagovat výhody udržitelné dopravy a rozvoje. 

Základní myšlenkou této události je přetvořit ulice a veřejné plochy v místa pro kulturní a společenský život, tedy v prostory, kde se lidé setkávají a rozvíjí své sousedské vztahy.

"V současné době je v souvislosti s intenzivní městskou dopravou veřejný prostor vnímán jako šedivý a nepřívětivý pro lidské aktivity a zájmy. Ze zkušeností z tuzemska i zahraničí ale víme, že ulice nemusí být pouze místem, kde parkují a projíždějí auta," uvádějí pořadatelé.

 

 

V bezautomobilových zónách, které budou transformovány na místo společného setkávání sousedů, spolků a místních podniků, si budou návštěvníci poslechnout různá umělecká vystoupení, poklábosit, občerstvit se, nebo se zúčastnit tematických workshopů, seminářů. Na své si přijdou samozřejmě i děti. 

 

Spolupráce je důležitá

Detailní program lze najít na webu ​Zažít město jinak.

Na oslavu 10. výročí se spustí web Zažít město normálně, který usnadní pořádání sousedských akcí po celý rok. 

"Cílem není zaplatit objemnou a nákladnou produkci. Naopak, vše je založeno na dobrovolnosti a aktivní participaci – někdo půjčí židle, někdo pomůže postavit pódium, zpřístupní své prostory apod," uvádějí organizátoři.

Kdo Zažít město jinak organizuje? I přesto, že hnutí Auto*Mat je hlavním organizátorem slavností, tak o konkrétním programu rozhodují místní obyvatelé a organizace.
Na uskutečnění slavností Zažít město jinak se podílí víc, jak tisícovka lidí, ať už jednotlivců, umělců, provozovatelů restaurací, spolků nebo podniků.

 

 

 

Klíčová slova: