Případ vztekliny netopýra se vyskytl po deseti letech

Netopýr večerní (Eptesicus serotinus) má rozpětí křídel kolem 37 centimetrů
 

Výsledek laboratorního vyšetření Státním veterinárním ústavem potvrdil výskyt vztekliny u netopýra večerního nalezeného v Riegrových sadech v Praze.

 

"Přenos tohoto typu viru vztekliny na člověka je vzácný, ale přesto je třeba mít se na pozoru při nálezu uhynulého netopýra, nebo jedince s atypickým chováním.  Lidé by neměli na poraněná, uhynulá či podezřele se chovající zvířata sahat," sdělil  mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Nemocný netopýr netopýr nelétá, nevyhledává úkryt a vydává nenormální zvuky.

Pátý případ za 25 let

Vzteklina (též rabies, běsnění, lyssa) je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému všech teplokrevných živočichů včetně lidí. Virus vztekliny se přenáší slinami, tedy v praxi nejčastěji pokousáním. (Wikipedia)

Na území ČR byla vzteklina u netopýra naposledy diagnostikována v květnu 2005 v okrese Vyškov u netopýra hvízdavého (Pipistrellus pipistrellus). V posledních 25 letech jde letos teprve o pátý případ.

Jeskyňáři, pozor!

Speleology navštěvující jeskyně s koloniemi netopýrů, upozorňuje veterinární správa na nebezpečí nákazy ze vzduchu. Je proto vhodné používat respirátor, brýle a rukavice. Také dobré nechat se proti vzteklině vakcinovat.

Další živočichové

Ostatní druhy živočichů by se neměly od netopýrů nakazit. Možnost adaptace netopýřího viru je jen velmi málo pravděpodobná. U ostatních živočichů byl v ČR zaznamenán poslední případ vztekliny u lišky v okrese Turnov v roce 2002.