Putin je ochotný nerozmisťovat v Evropě zakázané střely. Klade si ale podmínky

Pokud bude situace eskalovat, hrozí i nekontrolovatelné závody ve zbrojení
 

Rusko je připraveno nerozmístit v evropské části země své střely 9M729 Novator, které podle Spojených států porušují mezitím vypovězenou dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), ale pouze za podmínky vstřícných kroků ze strany Severoatlantické aliance. Navrhl to ruský prezident Vladimir Putin.

Pod alianční vstřícností si ruský prezident představuje, že ani NATO v Evropě nerozmístí rakety a střely, dříve zakázané smlouvou INF. Ta přestala platit loni v srpnu. Putin také navrhl vzájemná kontrolní opatření, která by zahrnovala ruské inspekce systému protiraketové obrany Aegis Ashore na amerických a aliančních základnách v Evropě. Na oplátku by NATO mohlo kontrolovat vojenské objekty v nejzápadnější výspě Ruska, Kaliningradské oblasti.

Riziko závodů ve zbrojení

Smlouva INF na konci studené války na starém kontinentu fakticky zlikvidovala kategorii jaderných zbraní o doletu 500 až 5 000 kilometrů. Jablkem sváru se ale stala ruská střela s plochou dráhou letu 9M729 (v kódu NATO SSC-8), nově vyvinutá pro odpalovací zařízení taktických raket Iskander. Tato střela podle Američanů dohodu porušuje, protože její dolet přesahuje 500 kilometrů.

Putin označil vystoupení USA z dohody INF za vážnou chybu, která zvyšuje riziko rozpoutání závodů ve zbrojení a "nekontrolovatelné eskalace". Možným hrozbám se snaží předejít novým návrhem, který podle listu Kommersant představuje vzájemné se zřeknutí raket a střel středního a krátkého doletu.

Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) podepsali sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan v prosinci 1987 ve Washingtonu. Celkem bylo podle smlouvy zlikvidováno 2 692 raket a střel krátkého a středního doletu, z toho bylo 1 846 sovětských a 846 amerických.

KAM DÁL: Likvidace nepohodlných podle ruského receptu. Otrava Navalného připomněla smrt slavné novinářky.