Rusko provokuje testem zbraně. Jedná se o hyperzvukovou střelu

Putin „povýšil“ honosné sídlo na jinou úroveň, většina světa ho má nyní spojené s terorem
 

Rusko prezidenta Vladimíra Putina nadále pokračuje v rozvoji své vojenské síly. Jedním dílkem do skládačky testů zbraní je použití hyperzvukové střely. Kromě použití v Sýrii se tento manifest síly spojuje i s provokací Spojených států amerických. Proč? 

Rusko úspěšně vyzkoušelo nejnovější hyperzvukovou střelu Cirkon (Zirkon), která byla poprvé odpálena z vojenského plavidla. Test se odehrál už v minulém měsíci.

Raketa Cirkon dosahuje podle starších výroků prezidenta Vladimira Putina devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu až 1 000 kilometrů může zasahovat námořní i pozemní cíle.

"V souladu s programem státních zkoušek Cirkonu na začátku ledna fregata Admirál Gorškov uskutečnila zkušební start této rakety z Barentsova moře na pozemní cíl na jednom z vojenských prostorů na severním Uralu," uvedl jeden z vojáků. Druhý zdroj tuto informaci potvrdil s tím, že dolet rakety přesáhl 500 kilometrů.Další testy mají následovat, včetně odpálení Cirkonu z jaderných ponorek.

Ruská plavidla

Rakety Cirkon se podle Putina mají stát součástí výzbroje ruských plavidel, které disponují střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Ty ruské námořnictvo již otestovalo v bojích v Sýrii.

Pozornost si také zasluhuje loňský výrok televizního moderátora Sergeje Kiseljova, že rakety Cirkon by mohly zasáhnout cíle ve Spojených státech během necelých pěti minut po odpálení z ponorek.

Připomněl, že Spojené státy loni v létě odstoupily od dohody o zničení raket středního a krátkého doletu (INF), čímž vzrostlo napětí mezi dvěma někdejšími protivníky z dob studené války, ale obě velmoci tak získaly příležitost rozšířit své jaderné arzenály s rostoucí beztrestností.

Úspěšný test zvýšil ruské vojenské schopnosti a Putin minulý měsíc z paluby lodi u anektovaného Krymu osobně dohlížel na zkoušku jiné hypersonické střely, Kinžal, kterou vypustily stíhačky MiG-31. Kinžal podle Putina dosahuje až desetinásobku rychlosti zvuku a doletu 2 000 kilometrů.