Sinice se pořád vyskytují na Orlíku, ale i na jiných středočeských koupalištích

Orlík - Lavičky
 

V pondělí 10. srpna opět probíhalo měření kvality vody na středočeských koupalištích. Zákaz koupání je aktuálně vyhlášen pouze na jednom přírodním koupališti na Nymbursku. Vodní nádrž Orlík zůstává stále nevhodná ke koupání, oproti tomu slapská nádrž má vodu bez sinic.

Vodní nádrž Orlík již od června má problém s vysokým obsahem sinic. Oblast Lavičky, Trhovky a Podskalí mají vodu nevhodnou ke koupání a oblast Popelíky hlásí zhoršenou jakost vody.

Vodní nádrž Slapy má stále vodu vhodnou ke koupání, ovšem s výjimkou oblasti Žďáň, kde jsou dle výsledků odběrů Krajské hygienické stanice Středočeského kraje zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody.

 

Na Slapech je voda vhodná ke koupání

Zákaz koupání je v jezeru Ostrá na Nymbursku, a to již od 3. srpna a jezero Poděbrady nacházející se ve stejné lokalitě hlásí zhoršenou jakost vody kvůli zvýšenému výskytu sinic a chlorofylu. 

V okrese Praha - východ jsou dvě místa vhodná ke koupání, a to jezero Lhota a Konětopy. Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody jsou v Proboštských jezerech a rybníku Jureček. Na přírodním koupališti Vyžlovka je momentálně zhoršená jakost vody. Zdejší situace se zlepšila, protože v minulém týdnu zde bylo koupání zakázáno.

Masový výskyt sinic se nachází v písníku Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku, ostatní koupaliště v tomto regionu mají dobrou kvalitu vody.

Koupat bez obav se dá i na koupalištích Cítov a Želízy na Mělnickuna koupališti Hradištko I. na Kolínsku a také na Berounsku na koupališti Chrustenice.

 

Klíčová slova: