Středočeši tříděním elektrospotřebičů výrazně ulevili životnímu prostředí

Kontejner na elektro
 

Více, než milion vysloužilých spotřebičů v loňském roce vytřídili občané Středočeského kraje. Výrazně tím ulevili svému životnímu prostředí. Vyplývá to z Certifikátu environmentálního vyúčtování neziskové organizace ASEKOL.

ASEKOL působí jako neziskově hospodařící společnost, která organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení. Zajišťuje sběr, dopravu a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů včetně financování celého systému. Jeho služeb využívají výrobci nebo dovozci elektrozařízení, ale ASEKOL úzce spolupracuje i s městy a obcemi, posledními prodejci a servisy, svozovými společnostmi a zpracovateli elektrozařízení.

Z Certifikátu environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL, který Středočeský kraj obdržel, vyplývá:

Občané Středočeského kraje v roce 2014 vytřídili:

  • přes 48 000 televizních přijímačů,
  • více, než 18 000 monitorů,
  • téměř 950 000 drobných spotřebičů.
     

Díky tomu uspořili více, než:

  • 33 000 MWh elektřiny,
  • 1,8 milionu litrů ropy,
  • 140 metrů krychlových vody,
  • 1 tunu primárních surovin. 

Sběrem odpadu Středočeši výrazně ulevili životnímu prostředí snížením emisí skleníkových plynů o téměř 7 tun oxidu uhličitého a produkci nebezpečných odpadů o cca 28 tisíc tun. Výsledek studie společnosti ASEKOL jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí.

„Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrospotřebičů má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Když si uvědomíme, že recyklace stovky běžných televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na čtyři roky nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy, jsou to impozantní čísla. Pozitivní zprávou pro uživatele počítačů je, že odevzdání deseti vysloužilých monitorů ušetří energii potřebnou pro chod notebooku po dobu skoro pěti let. Všichni ti, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží obrovský dík,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD).