Týnec ožil vydařeným Střepem

Pod hradem probíhala vystoupení historické muziky, tance a kejklířů
Zobrazit fotogalerii (16)
 

Teplé počasí, obláčky na nebi a příjemný větřík provázely pohodovou akci Týnecký střep, která na různých místech městečka nabídla opravdu pestrou zábavu.

Již desátým rokem pořádalo město Týnec nad Sázavou směsici akcí pro všechny generace pod společným názvem Týnecký střep ve dnech 31. 7 a 1. 8. 2015.

Středověk pod hradem

Gotická věž ze 13. století nabízí po vystoupání po úzkých dřevěných schodech výhled do čtyř stran Týnce a okolní krajiny. V mezipatře je výstavka k 70. výročí skautingu v Týnci. O patro výše se hemží pištící kolonie netopýra velkého usídlená na dřevěných rámech. Zdarma je otevřeno i přilehlé muzeum a mezi návštěvníky se proplétají středověké tanečnice i zbrojnoši v brnění, kteří tu mají svou šatnu. Pod věží se nachází pódium, na něm probíhá vystoupení historických skupin tance i hudby, hrají se pohádky a další zábavná představení. Okolo hradu  je množství stánků s rukodelnými výrobky, dobovými pochoutkami i dílničkami pro děti. Mateřské centrum Motýlek nabízí dětem katalog motivů, kterými si obratem mohou nechat pomalovat obličej. Dokonalé jsou ukázky historických řemesel - písařské, brašnářské a přádelné dílny z 15. století.

 

Bohatá zábava na sídlišti

Na Pěší probíhají trhy s nejrůznějším zbožím včetně ohromné nabídky pravých tureckých záclon. Z pódia vyhrává dechovka k velké radosti starší generace. Děti se zase mohly dosyta vyřádit v nafukovacím hradu, nebo v bazénkách s aquazorbingem a gumovými labutěmi. Probíhá zde také výstava jednostopých vozidel, pocházejících z týnecké fabriky. Znalost o nemoci roztroušená skleroza si za drobnou odměnu můžete ověřit u stánku projektu "Překonej sám sebe".

Rockové parkoviště

Auta musela tentokrát uvolnit místo pro přehlídku rockových kapel z regionu. Jejich složení si posluchači sami zvolili v předcházející anketě. Rockpark proběhnul letos počtvrté. Vystoupilo zde třináct interpretů a v sobotu probíhala produkce až do jedné hodiny ráno.

Klíčová slova: