Ve středních Čechách přibylo za den přes 2 000 nakažených covidem

Nejvíce nakažených je v Praze, nejrychleji roste jejich počet na Benešovsku
 

Denní nárůst počtu nových případů koronaviru ve středních Čechách překonal hranici dvou tisíc, za poslední den přibylo rekordních 2 091 nakažených. Počet zemřelých stoupl o dva na 113. Od počátku pandemie se v regionu nakazilo 37 807 lidí, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice.

Středočeský kraj patří k nejpostiženějším v zemi. Odráží se na tom blízkost Prahy i fakt, že jde o nejlidnatější kraj v České republice.

Nejvíce nových případů na Benešovsku

Nejvyšší přírůstek za posledních 24 hodin hlásí Benešovsko, kde přibylo 323 případů. Následují okresy Příbram a Praha-východ, kde je 257, respektive 223 nově nakažených. Nejméně nově nakažených je za 24 hodin na Kutnohorsku, a to 28.

Rekordní Praha

Nejvíce nakažených je aktuálně v Praze-východ, kde hygienici evidují 3 873 nakažených covidem-19. Následuje Praha-západ s 3 115 nakaženými. Benešovsko je momentálně koronavirem nejpostiženějším okresem v republice. Za uplynulých sedm dní tam na 100 000 obyvatel evidují 1 142 nakažených. Vyšší než tisíc je tento údaj ještě na Vsetínsku, Náchodsku, Rakovnicku, Přerovsku a Zlínsku. Relativně nejlépe je na tom Chebsko s 276 případy nákazy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

Středa překonala další hranici

Ve středu přibylo v Česku 12 977 potvrzených případů koronaviru. Je to dosud nejvíce ve volném dni, kdy se obvykle méně testuje. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví. V ČR je nyní 174 965 lidí s prokázanou nemocí covid-19. Většina z nich má mírný průběh, počet hospitalizovaných i obětí ovšem v posledních dnech stále strmě roste.

Nárůst počtu vyléčených

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy, odhalily laboratoře v ČR zhruba 297 000 případů koronaviru. Z toho se téměř 119 400 lidí vyléčilo. Ministerstvo tento údaj zrevidovalo, ve středu večer bylo vyléčených zhruba 112 000. Takto velký nárůst počtu vyléčených většinou nebývá.

Problémy v nemocnicích

Co se týče kapacit nemocnic, nejhůře jsou na tom nemocnice v Karlovarském kraji, které mají volných jen sedm přístrojů pro umělou plicní ventilaci, osm lůžek na JIP a zhruba pětinu kapacity standardních lůžek s kyslíkem, což je zhruba 100 míst. V Praze zbývá už jen necelých 16 procent lůžek na JIP, tedy také zhruba 100 míst. Špatná je situace rovněž ve Zlínském kraji, kde je volných 19 přístrojů UPV a 30 lůžek na JIP. V obou případech je to asi pětina z celkové kapacity nemocnic v kraji.

Volné ventilátory

Ve středních Čechách je nyní 48 volných přístrojů pro umělou plicní ventilaci, obsazeno je zhruba 60 procent kapacity. Standardních lůžek s kyslíkem zbývá 22 procent. Na JIP zbývá přes 23 procent volné kapacity lůžek.

KAM DÁL: Architektura Prahy pod vlivem Habsburků. Za krásné město vděčíme odvržené monarchii.