Velké Fialovo vítězství: Jaká je ale cena za dohodu se Zemanem?

Miloš Zeman ustoupil, Petr Fiala vyhrál první bitvu
  |   názor

Prezident Miloš Zeman jmenuje v pátek 17. prosince novou vládu. Bude přesně taková, jakou ji navrhl budoucí premiér Petr Fiala. Tedy včetně ministra zahraničí Jana Lipavského, ke kterému měla hlava státu výhrady. Chybět tak bude pouze jméno šéfa zemědělství, Zdeněk Nekula se léčí s covidem a je v izolaci. Fiala si zaslouží potlesk, ovšem za jakou cenu?

Miloš Zeman avizoval, že Jan Lipavský podle něj není kompetentní vykonávat práci ministra zahraničí, podle něj nemá dostateční vzdělání ani "správné" politické názory. Petr Fiala se však nechal slyšet, že žádné změny ve svých návrzích nechystá. Lídři nových vládních stran se pak shodli na tom, že pokud nebude Lipavský jmenován, budou muset podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

Překvapení, ale příjemné

„Je na místě teď Petrovi Fialovi poblahopřát a zatleskat. Podívaná to byla “všelijaká”, ale politika se nehraje na umělecký dojem, ale na výsledek. A ten je stoprocentní. Nevěřil jsem tomu. O to mám větší radost. Je nejvyšší čas, aby se tu začalo opravdu vládnout,“ napsal si na Twitter exministr financí Miroslav Kalousek.

Vlastně tak vyjádřil názor většiny politických komentátorů a pozorovatelů. Ti se vesměs shodli na jednom slově - překvapení. „Nová vláda bude jmenována včetně všech ministrů, tak jak byli navrženi. Je dobře, že jsme si stáli za svým a je potřeba ocenit rozumný přístup všech aktérů. Teď budeme moci začít pracovat pro občany naší země,“ doplnil předseda STAN Vít Rakušan.

Náklady by pro oba byly vyšší než výnosy

Radost vyjádřil i poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. „Jsem moc rád, ale nejásám. V normální zemi má tohle totiž být standard. U nás až výsledek hrozby v podobě podání kompetenční žaloby a trvání na ústavních principech ze strany Petra Fialy.“

„Prezident Zeman i premiér Fiala se zachovali jako politici a zachovali si tvář. Doufal jsem v podobné rozuzlení. Náklady jakéhokoli jiného řešení by pro oba byly vyšší než výnosy. Nepodceňujme Miloše Zemana a začněme respektovat Fialu. Teď už jen spekulujme o ceně za dohodu...,“ nastolil na svém twitterovém účtu zajímavou otázku bývalý premiér Mirek Topolánek.

 

 

Na druhou stranu, je opravdu nutné se tím zabývat? Není čas nechat Fialu a jeho "družinu" ukázat, co opravdu dokáží?

KAM DÁL: Babiš v koncích: Komise řeší špatně zapracovanou směrnici, která ho odhalí jako vlastníka.

Klíčová slova: