V potulné čajovně se octnete mimo prostor a čas (1.část)

Gustav Pešek s vodní dýmkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přinášíme Vám rozhovor s pětadvacetiletým Gustavem Peškem z Veltrus, který předloni vyhrál se svými přáteli titul Král na Čajomír festu 2013, jehož 7. ročník se bude konat již tuto neděli 23. srpna na Vyšehradě.

Gustav pracoval v několika pražských čajovnách a nyní provozuje se svými kamarády potulnou čajovnu, se kterou zamířil i na letošní Dožínky Hraběte Chotka, které se konaly v sobotu 8. srpna na zámku Veltrusy. Právě zde jsme se poznali.

 

Kdy sis vlastně čaj oblíbil a co tě na tomto nápoji nadchlo, že ses o něj začal blíže zajímat?

Kolem čajů se motám asi deset let. Oblíbil jsem si ho už v patnácti letech, když mě můj kamarád vzal poprvé do čajovny. Tehdy mě nadchl klid a pohoda u čaje. Když se napiju misky čaje, vše je najednou tak trochu veselejší a čas letí o dost pomaleji.

 

Kdy jsi začal pracovat jako čajovník a v jakých čajovnách?

Asi po pěti letech navštěvování čajoven jsem začal uvažovat o tom, že bych v ní chtěl pracovat. Jelikož jsem chodil nejčastěji do Dejvické čajovny, rozhodl jsem se zrovna pro ni. Zde jsem strávil asi půl roku, ale kvůli škole jsem kolektiv dejvických čajovníků musel opustit.

 

Ale k práci čajovníka ses vrátil...

Po zkouškovém období mi práce v čajovně začala chybět. Rok jsem pracoval v čajovně Shangir-la. Poté jsem si našel novou čajovnu na Letenském náměstí jménem Duhovka a následně stejnojmenný čajový klub. Zde jsem strávil 2,5 roku a byla to asi nejpovedenější čajovna, protože se tu sešel dobrý kolektiv a práce utíkala téměř sama. Poté jsem rozjel projekt Mimo Prostor a Čas, což  je skupina mých kamarádů. Objíždíme různé akce jako třeba Čajomír fest, kde jsme před dvěma roky získali titul Král Čajomír festu 2013.

 

Přibliž váš projekt Mimo Prostor a Čas.

Je to projekt s myšlenkou otevřít si podnik s tímto jménem. Zatím vystupujeme jako takzvaná potulná čajovna, ale častěji pořádáme akce typu posezení nad miskou čaje na Petříně, kde se sejdeme, pijeme čaj, povídáme si a kouříme vodní dýmku. Bližší informace o našich plánovaných akcích zveřejňujeme na naší facebookové stránce. Čajomír festu se letos účastníme pouze jako hosti.