V potulné čajovně se octnete mimo prostor a čas (2.část)

Gustav Pešek s vodní dýmkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přinášíme 2. část rozhovoru s pětadvacetiletým Gustavem Peškem z Veltrus, který vyhrál se svými přáteli titul Král na Čajomír festu 2013, jehož 7. ročník se bude konat již tuto neděli 23. srpna na Vyšehradě.

Gustav pracoval v několika pražských čajovnách a nyní provozuje se svými  kamarády potulnou čajovnu, se kterou zamířil i na letošní Dožínky Hraběte Chotka, které se konaly 8. srpna na zámku Veltrusy. Právě zde jsme se poznali.

  • V první části rozhovoru jsme hovořili o tom, v jakých čajovnách Gustav pracoval, které si oblíbil a také došlo na potulnou čajovnu Mimo Prostor a Čas.

 

Všimla jsem si, že jsi na veltruských dožínkách pil teplý čaj, i když ten den zrovna padaly teplotní rekordy. V nedaleké Řeži naměřili ten den 40 stupňů Celsia. Proč?

Proč pít horký čaj ve horkých dnech? Na to existuje jednoduchá odpověď! Pokud do sebe dostaneme studenou vodu, naše tělo se začne zahřívat, a když vypijeme vodu teplou, tělo se naopak začne ochlazovat. Jako příklad mohu poukázat na berberské kmeny v severní Africe, kde popíjejí čaj s mátou, a v Turecku například pražený čaj.

 

Takto vypadala Gustavova potulná čajovna na Dožínkách Hraběte Chotka

A jaký čaj nejvíc zachutnal tobě?

Na tuto otázku odpovím všeobecně. Čaj nerozděluji. Piji čaj, protože je čajem. Každý má svoje kouzlo a specifika. Nemohu říct, že ten čaj, co zrovna piju teď, je lepší, než ten, co pije někdo jiný. Jediný, na co si dávám opravdu pozor je, aby byl čerstvý. U zeleného čaje se doporučuje ho spotřebovat do šesti měsíců, u oolongu do roka a černý čaj cca do dvou let. Jen u pu-ehru se naopak říká: „Čím starší, tím lepší.“

 

A v čem spočívá čajový obřad a k čemu při čajovém obřadu slouží vodní dýmka?

Čajový obřad a vodní dýmka se neslučují. Jde o to, že Nargilla nebo Schischa neboli vodní dýmka, je záležitostí převážně Arabů. K Nargille je tradiční popíjet arabský čaj, což značí velmi silný čaj se spoustou cukru. U nás je unikátní to, že si můžete dát výborný čínský či japonský čaj s vodní dýmkou, což jinde ve světě nenajdete, jen u nás.

 

Které čajovny ty osobně rád navštěvuješ?

Všechny, kde se čaj připravuje s láskou. Mezi moje oblíbené patří například Dejvická čajovna a Peklo, Nebe, Ráj. Co se týče čajoven bez dýmky, tak uvedu čajovnu Amana, čajový klub Cha dao a čajovnu Bílý Jeřáb. Všechny jsou v Praze. Celkem dobrá je taky Sluneční čajovna na Kladně.