Výbuch ve Vlašimi

Areál zbrojovky ve Vlašimi
 

Ve zbrojní výrobě firmy Sellier a Bellot došlo 21. září po poledni k explozi střelného prachu. Tři zaměstnanci jsou pohřešovaní.

Dovnitř se nikdo neodvážil...

"Dovnitř se zatím nikdo neodvážil a prozkoumávání probíhá zvenku," sdělil 21. 9. v 18,00 hodin Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů. "Pracovat se bude i přes noc, na místo svážíme z různých stanic osvětlovací balony. Z hasičů v tuto chvíli na místě zůstali členové podnikové jednotky a dobrovolní hasiči z Vlašimi. Po výbuchu však k požáru nedošlo." řekl dále Ladislav Holomčík.

Policejní pyrotechnici monitorují z vrtulníku

O policejní akci nám pověděla mluvčí Policie ČR z Benešova Eva Stulíková: "Krátce před třináctou hodinou jsme obdrželi informaci, že v areálu zbrojovky ve Vlašimi došlo k výbuchu. Na místo ihned vyrazily všechny složky Integrovaného záchranného systému. Policejní pyrotechnici z Prahy dorazili krátce po čtrnácté hodině a provedli prvotní průzkum. Došlo k výbuchu třeskavých složí, které slouží k výrobě zápalek do nábojů. Stalo se tak v jednom ze skladů. Byl povolán znalec v oboru pyrotechniky. Místo bylo zajištěno proti přístupu nepovolaných osob a zaměstnanci z okolních budov odešli z práce. Ostaní zaměstnanci byli o události informováni.  Po celou dobu nebylo možné vyloučit další výbuch, proto na místo nemohli ani zdravotníci. Policejní pyrotechnici prohlédli okolní budovy a nyní se provádí monitoring z vrtulníku."

Po robotech přijdou lidé

"Následně bude použit speciální průzkumný robot a teprve potom může přijít na řadu policejní pyrotechnik v těžkém obleku. Předpokládáme že průzkum bude probíhat v noci i následujícího dne. Teprve potom provede ohledání kriminalistický technik a znalec z oboru pyrotechniky. Pak budeme moct událost kvalifikovat z právního hlediska. Pátráme po třech pohřešovaných zaměstancích závodu, kteří se pravděpodobně pohybovali v místě výbuchu," sdělila Eva Stulíková z Policie ČR. 

Šetření provede báňský úřad

Výrobu výbušnin dozoruje státní báňská správa a proto mimořádnou událost bude vyšetřovat Obvodní báňský úřad v Praze. Tiskového mluvčího Bohuslava Machka jsme se zeptali na další postup: "Vyčkáváme, až se situace bude stabilizovat. Zatím je pracoviště stále znepřístupněno, vyklízí se okolní objekty aby v případě doprovodné exploze nedošlo k přenosu detonace. Provedeme společně s Policií ČR a hasiči ohledání místa v průběhu dalšího dne. Báňská správa zajistila provozní dokumentaci a výsledky měření a všechny údaje o zpracovávaných výbušninách. Podle vnitřního předpisu musíme šetření ukončit do jednoho měsíce, ale v tuto chvíli se o příčinách nedách spekulovat. Záležet bude zejména na výpovědi svědků. Výsledky šetření zveřejníme," řekl Bohuslav Machek.

Klíčová slova: