Zoo čekají těžké časy, nejsou peníze. Zvířata jako by to věděla, dělají si zásoby

Co bude se zvířaty, přežijí vůbec?
 

V jediné řecké zoologické zahradě je čas krmení a jedna z opic si bere tolik mandarinek, kolik unese. Jako by si dělala zásoby, píše agentura AP. Po zhruba třech měsících přerušení provozu této zoologické zahradě hrozí, že zavře natrvalo. Ocitla se totiž bez příjmů od návštěvníků a na rozdíl od jiných evropských zoologických zahrad nemá dostatečnou vládní podporu. 

Attický zoologický park tak čelí s obtížemi velkým výdajům, které si vyžaduje krmení a dobrá péče o zhruba 2 000 zvířat. "V současném stavu můžeme pokračovat další měsíc a pak nevím, co bude," uvádí zakladatel a ředitel zahrady Jacques Lesueur.

Do zoo chodí spíš v zimě

Podobně jako jiné podniky, které musely dočasně zavřít kvůli opatřením proti šíření koronaviru, má zoologická zahrada velké provozní náklady. Kvůli výdajům na platy, jídlo, léky a další potřeby se náklady na péči o zvířata vyšplhají každý měsíc na 200 000 eur (zhruba 5,3 milionu korun). "To je ten rozdíl mezi námi a mnoha dalšími podniky: když zavřou, tak zavřou. My jsme zavření, ale vlastně stále otevření," řekl Lesueur.

Zahrada byla založena v roce 2000 a leží na ploše asi 20 hektarů ve městě Spáta nedalo Atén. V zoo je na 290 druhů zvířat, od slonů až po psouny. Zahrada je zapojena do vzdělávacích aktivit, ochrany zvířecích druhů a chovu. Je také členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která má na 400 členů.

Po jarní dvouměsíční uzávěře musel zoologický park znovu zavřít 7. listopadu, což mu způsobuje potíže. Zoo je otevřená celoročně, Řekové ji však navštěvují spíše v chladnějším období. Během léta "totiž Řekové jezdí na pláže, navštěvují ostrovy a nechodí do zoo", vysvětluje Lesueur.

Není z čeho žít

Vstupné, prodej jídla, pití či suvenýrů a jiné platby od návštěvníků tvoří až 99 procent příjmů zahrady. Ztráta za každý měsíc uzavírky je tak citelná, a to dvojnásobně platí o prosinci, kdy se zahrada díky vánočním svátkům obvykle zaplní.

Dodavatelé ale projevují pochopení a jsou ochotni počkat na zaplacení zboží. Dvě třetiny zaměstnanců využívají státní podporu a nový státní program by měl pokrýt všechny lednové náklady na výplaty, doplnil ředitel.

Zoo také prodalo se slevou 5 000 vstupenek, které návštěvníci budou moci uplatnit po ukončení uzávěry. To podle ředitele pomohlo zaplatit prosincové výplaty.

Lidé zvířatům chybí

Uzávěra doléhá také na obyvatele zahrady, kteří jsou zvyklí na zástupy lidí. Skoro tři měsíce však neviděli nikoho jiného než své ošetřovatele. Když minulý týden reportér agentury AP zoo navštívil, tak se mnoho zvířat a ptáků přiblížilo, aby ho lépe viděli. "Zvířatům návštěvníci chybí, jsou součástí jejich života," uvedl Lesueur. "Všechna naše zvířata se narodila v zoo, na lidi jsou zvyklá," dodal.

Lesueur se optimisticky domnívá, že zoologická zahrada bude moci znovu otevřít do několika týdnů. Atény a jejich okolí jsou ale oblastí, kterou epidemie postihla nejvíce, a úřady zvažují, že zavedou přísnější opatření. "Pokud zůstaneme zavřeni další dva nebo tři měsíce, tak opravdu nevím, co se stane," uvedl ředitel zahrady.

KAM DÁL: Čeká nás mrazivý týden, překoná i nejkrutější zimy historie? Některé extrémy byly dost drsné.