Rekonstrukce nadjezdu se odkládá, náklady vzrostly o 100 milionů

Demolice nadjezdu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Plánované opravy nadjezdu přes železnici v Lysé nad Labem nakonec odstartují až na podzim. Začít se sice mělo už na jaře, ovšem doteď není vydáno stavební povolení, ani nebyl vybrán zhotovitel projektu. Z jakého důvodu došlo k posunutí termínu a jak moc nákladné vše bude?

Lysá nad Labem si bude muset na začátek rekonstrukčních prací nadjezdu ještě nějaký ten měsíc počkat. Vše se totiž posouvá na neurčito, pravděpodobně na podzim letošního roku. Navíc se také zvýšily předpokládané náklady.

Čeká se na stavební povolení 

Září 2017 zní jako možná varianta začátku stavby, ovšem je to spíše hrubý odhad. Záležet bude na datu vydání stavebního povolení a také na vysoutěžení zhovotitele stavby a technického dozoru investora. Projektová dokumentace říká, že pak by se mělo opravovat zhruba 19 měsíců. 

"Vzhledem k tomu, že je v běhu administrace výběrového řízení na zhotovitele a dozoru stavby včetně probíhajícího stavebního řízení, nelze přesně stanovit dobu zahájení stavebních prací," potvrdil mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař.

Nákladnost se zvýšila takřka o sto milionů

Neočekávaný vývoj dostala i finanční stránka projektu. Vedení města nejprve přišlo s částkou okolo 250 milionů korun, že bude třeba počítat s mnohem vyššími výdaji. Odhady hovoří dokonce o sumě překračující 300 milionů. 

"Cenu prozatím nelze jednoznačně určit právě kvůli nedokončenému výběrovému řízení. Podle projektové dokumentace jsou stavební práce vyčísleny na 327 788 160,78 Kč bez DPH. Stavba bude financována z prostředků EU," uvedl Lochař s tím, že částka ještě nemusí být konečná. 

Jak bude rekonstrukce probíhat?

Úplně uzavřena bude silnice II/272 s tím, že se počítá s objížďkou. "Ta je navržena po dálnici D11, silnici I/38, II/275 a dálnici D10. Při projednání objízdné trasy bylo dohodnuto použití běžně neprůjezdné trasy kolem areálu firmy Kovona a.s. (Švermova ulice) pro vozidla integrovaného záchranného systému."  

"Dále se rozhodlo zpevnění stávající polní cesty v prodloužení ulic Ke Kovoně a Na Zemské stezce pro vedení účelové staveništní komunikace se zákazem vjezdu všech vozidel s dodatkovou tabulkou „Mimo vozidla stavby“. Ve městě Lysá nad Labem není objízdná trasa značena - jsou zde uvedeny informace o neprůjezdnosti mostu," dodal Lochař. 

Lysá nad Labem je městem, jež leží v okrese Nymburk a žije v něm více než devět tisíc obyvatel. Letos bude hospodařit s rozpočtem, který překračuje částku 256 milionů korun. 

Uzavírka se dotkne i městského výstaviště

To se na budoucí uzavírku nadjezdu pečlivě připravuje. Především se snaží upozornit návštěvníky, že se dá do prostor dostat i jinak než auty, třeba vlakem. Pokud už pak použijí vozy, pak je nejlepší využít dálnice D10. 

Budou i vlakové výluky

Nejen, že budou dopravní problémy na silnicích, ale rekonstrukce se dotkne i vlakové dopravy. Cestující musí počítat sem tam s nějakou výlukou. Informace ale hovoří tak, že by neměly být příliš časté a pravidelně prý budou hlášeny předem. 

Oprav se dočká i městská část Byšičky

V tomto případě ale nepůjde o nic, co se silnic týče, i když výstavba vodovodů a kanalizací je pro ně bezesporu podobně hodnotná. Na něco podobného totiž čekají dlouhých šestnáct let. Kolaudace by měla proběhnout ještě v letošním roce.