Cool vozítka, která nejsou z budoucnosti. Budete je milovat nebo nenávidět

Poznejte všechny typy trendy vozítek!
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Vzbuzují emoce, jsou nepřehlédnutelná. Trendy balanční osobní vozítka na ulicích stále přitahují velkou pozornost. Druhů je mnoho, je z čeho vybírat. Co byste preferovali vy? Do haly, nebo offroad, povozíte se sami, nebo využijete baterii?

Pokud jste technickým nadšencem, dost možná už máte gyroboard, hoveboard, dvoukolku nebo kolonožku doma. Pokud jste si oblíbili sagwaye, které jsou v Praze už na většině atraktivních míst zakázané, možná jste přesedlali na elektrokoloběžku. Ale ani ty nemají v hlavním městě na růžích ustláno a zřejmě už brzy také nebudou smět do centra Prahy 1. Jenže technický pokrok uhání dopředu rychleji než zákony a výběr je opravdu velký.

Z čeho vybírat? 

  • Standardní vozítka - mají nízký profil a hodí se spíše na rovné povrchy. Od cyklostezek přes kanceláře a haly. Na nich se vyřádíte dosytosti. Jejich rychlost je většinou kolem 10 kilometrů za hodinu a dojedou až deset kilometrů! 
  • Offroad vozítka - mají vyšší profil, a tak se mohou prodírat i drsnějším terénem, čemuž napomáhají i větší kola. Rychlost je asi o pět kilometrů za hodinu vyšší než u standardních typů a dojedou až 20 kilometrů. 
  • Segway - mají navíc středovou tyč pro lepší stabilitu a zaručují i vyšší výkon a kapacitu baterie. Jenže se musí o to déle nabíjet a někde jsou zakázané. 

Notebookový scooter 

Vypadá trochu, jako byste místo dvou kol přidělali na hoveboard rovnou čtyři. Je skvělou volbou pro lidi, kteří mají problém s vyvažováním méně stabilního dvoukoláku. Ovládání používá "somatosenzorickou rovnováhu", což znamená, že pohyb vašeho těla určuje směr jízdy. Dokonce můžete ovládat vozítko i přes aplikaci na smartphonu. Navíc čtyři kola dodávají pocit bezpečí, a proto jsou vhodná i pro děti. Těm se přitom dá omezit maximální rychlost. 

Elektroběžka

Je dalším zábavným prostředkem pro přepravu. Bavit bude hlavně děti, vyrábí se v různých barvách a vydrží čtyřicet minut provozu. Výhodou je, že když dojde "šťáva", můžete ji používat jako koloběžku a jet, ne ji nosit vybitou s sebou. 

Elektroskejt

Pokud máte rádi skateboard, jeho elektrická nápodoba vás bude hodně bavit. Kombinuje se zde zkušenost ze surfování, snowboardingu a skateboardingu do jednoho skvělého zážitku. Ripstik používá krouživý pohyb, který vás pohání dopředu, čímž eliminuje nutnost tlačit nohou, jako byste byli na skateboardu. Užijte si otočky o 360 stupňů!

Jednokolka

Vypadá trochu nebezpečně, ale samovyrovnávací funkce poháněná dobíjecí baterií vám zajistí stabilitu podobně jako hoveboard. Ovládáte ji sklonem vpřed a vzad, díky tomu zrychlí nebo zpomalí. Dostanete k ní i aplikaci, která  vám umožní monitorovat rychlost, ovládat bezpečnostní prvky nebo naprogramovat přizpůsobitelná LED světla. 

Kolové brusle

Tyhle věcičky vypadají jako něco z budoucnosti. Mají dvě kola na každou nohu a pracují odděleně. Poskytnou vám svobodu jako na kole a dobrodružství jako na skejtu. Triky a manévry, které zvládnete s těmito kolečky, vám vyrazí dech. Pohon nepotřebujete, zvládnete to sami!

Elektro brusle 

Chcete se cítit jako Iron Man? RocketSkates vám to umožní. Jde o dvě brusle s vysokou nosností, dokonce s nimi můžete jít na rozdíl od ostatních modelů vozítek i po schodech. Užijete si je však až poté, co dosáhnete 16 let. 

Skejt na jednom kole

Líbí se vám skejty, ale chcete být trochu originálnější, nebo jen vyzkoušet něco neobvyklého? Pocit jízdy trochu jako na skejtu a trochu jako na snowboardu budete mít z onewheelu. Takže chyťte balanc a užijte si jízdu terénem, s tímto jednokolem se totiž nemusíte držet jen na rovném chodníčku!