Vynálezce František Křižík by byl nadšený. V Praze má svoji tramvaj

Zřídil elektrickou dráhu Praha – Libeň – Vysočany a podílel se na stavbě tramvaje na Vinohradech
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to více než 125 let od doby, kdy se po elektrické dráze v Praze projela první tramvaj. Dík za to patří "českému Edisonovi", vynálezci Františku Křižíkovi. Znáte příběh této české technické ikony a proč si ho připomínáme právě dnes?

Vozíte se rádi tramvají po Praze? A tušíte, komu vděčíte za tento příjemný zážitek? Technický génius má na kontě více vynálezů, než byste si mysleli. Nyní se svezete speciálně jeho tramvají!

Kde si všimnete jeho odkazu? Připomenout si tohoto slavného českého vynálezce můžete v Praze na několika místech, například v Holešovicích je jeho světelná fontána a ve stanici metra Křižíkova zase oblouková lampa. 

Kdo to byl? 

František Křižík se narodil 8. července 1847 v městečku Plánice a do historie se zapsal jako jeden z nejdůležitějších českých techniků a vynálezců. Jeho zájem o technické obory přinesl řadu skvělých počinů. 

V roce 1891 například postavil první českou elektrickou dráhu na Letné. Zřídil také elektrickou dráhu Praha – Libeň – Vysočany a podílel se na stavbě tramvaje na Vinohradech. V Praze také poprvé zřídil elektrické osvětlení a za svoji obloukovou lampu vyhrál na výstavě v Paříži zlatou medaili. Nejkrásnější památkou, kterou po sobě zanechal, je zřejmě Křižíkova světelná fontána na pražském výstavišti v Bubenči. 

Přičinil se také o osvětlení v Jindřichově Hradci a Písku a zřídil městské elektrárny na Žižkově a v Karlíně. Není divu, že si takto talentovaný člověk s nadšením a velkou kariérou získal postupně přezdívku "český Edison."

Ikona dopravního podniku

Právě dnes, tedy v pondělí 10. července, si Dopravní podnik s připomíná 170 let od narození Křižíka. Při té příležitosti po něm byla pojmenována tramvaj 15T. "Jde již o čtvrtou takto pojmenovanou tramvaj v rámci našeho projektu, kterým si připomínáme významné zaměstnance a osobnosti, které se vepsaly do historie MHD," vysvětlila mluvčí Dopravního podniku Aneta Řehková. 

Tramvaj už má olympionik a zaměstnanec DPP Václav Pšenička, designer František Kardaus a košířský starosta Matěj Hlaváček.

Jméno osobnosti přitom ponesou tramvaje po deset let. Každý rok se takto "ocení" pět kousků. Pojmenování lze uskutečnit po zesnulém, který je po smrti pět let či více, přičemž s tím musí samozřejmě předem souhlasit žijící rodina. Rodina Františka Křižíka tuto poctu vítá. "Jsem si jistý, že by můj pradědeček byl potěšen, kdyby v Praze jezdila tramvaj pojmenovaná po něm,“ myslí si pravnuk Františka Křižíka Čestmír Barta.