Doprava v Zálabí opět trpí. Jak probíhá závěrečná etapa rekonstrukce Ovčárecké ulice?

Opravy v Ovčárecké ulici by už měly brzy končit
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Znovu je to tady. Ve výpadovce na zónu probíhají poslední série stavebních prací. I třetí etapa přináší omezení. Radnice se od rekonstrukce distancuje a s jejím plánem není příliš spokojena.

Závěrečná etapa stavebních prací v tomto úseku již odstartovala a bude rozdělena na dvě části. V rámci té první bude provoz v úseku kompletně uzavřen. Veškerý provoz plynoucí při běžném provozu touto částí komunikace bude veden obousměrně na objízdnou trasu stanovenou shodně jako v případě předchozích omezení přes obec Veltruby.

Místa znalí řidiči ale mohou využít i jiné cesty. Dobrou alternativou pro všechna vozidla s celkovou hmotností do 6 t a autobusy je Tovární ulice, kde je stejně jako v minulosti obousměrně instalováno dopravní značení, které spočívá v zákazu zastavení.

První část závěrečné etapy rekonstrukce skončí již zítra, tudíž 8. 8. 2017.

V této fázi opravy povrchu tudíž nebude možno projíždět přes nadjezd nad tratí ČD a bude znemožněn průjezd přes ulici Ovčáreckou ulicemi Sadová, Okružní i Čelákovského. Na základě požadavků Dopravní policie ČR bude také po dobu první etapy ve směru z centra města na Zálabí uzavřen Masarykův most s výjimkou cyklistů a autobusové dopravy.

Řidičům, kteří inkriminovaný úsek k dopravě používají, se samozřejmě další stavební práce na Ovčárecké ulici nelíbí, ovšem sami tuší, že s tím moc neudělají. "Už jsme si tak nějak zvykli, snad se opravuje naposledy, připadá mi to nekonečné," uvedl Karel Sochor na jedné z facebookových diskuzí.

Druhá část etapy dopravě uleví

Tady už by si řidiči měli poměrně hodně oddechnout, jelikož dopravě bude značně uleveno. Ulice Ovčárecká bude totiž v opravovaném úseku průjezdná, a to jednosměrně ve směru na Ovčáry. Z ulice Okružní a Čelákovského bude ve směru od ulice Tovární možnost na Ovčáreckou najíždět pouze ve směru na Ovčáry.

Druhá část závěrečné etapy rekonstrukce bude trvat od 9. do 20. srpna letošního roku.

Pokud budou chtít řidiči cestovat do centra Kolína, pak budou muset vzít zavděk objízdnou trasou přes Veltruby, ovšem řidiči osobních vozidel a autobusy již budou moci přejíždět nadjezd nad tratí ČD a dále pokračovat ulicí Sadovou, nicméně v tomto případě nejde o oficiálně stanovenou trasu.

Radnice by raději jiný postup rekonstrukce

O vlastních plánech okolo Ovčárecké ulice ale mohou více snít než konat. Nejedná se totiž o investiční akci města Kolín, ale vlastníka dané komunikace. Investorem a samotným zástupcem je pak kraj. "Snažili jsme se přispět a iniciovat svými připomínkami k předloženému dopravně inženýrskému opatření zmírnit navržené omezení a usnadnit situaci," sdělil nám Tomáš Růžička, místostarosta Kolína.

Původní návrh totiž vypadal tak, že by měl být Masarykův most neprůjezdný ve směru z centra po celou dobu všech prací. To se ale radnici nelíbilo a svými připomínkami dosáhla alespoň na dílčí úspěch. "Podařilo se nám změnit omezení pouze na dobu první části stavebních prací, most je tak otevřen již od pátku, což většina obyvatel přivítala," uvedl Růžička.

Růžička také požadoval stanovení počátku všech omezení na osmou hodinu ranní. "Chtěli jsme totiž zmírnit komplikace při pondělím ránu a dát šanci řidičům se v této nepříjemné situaci zorientovat, radost z celého situace samozřejmě nemáme," smutně dodal jeden z kolínských místostarostů.