12 vychytávek, díky kterým si zamilujete cestování vlakem

Hurá na cesty. Rozdělte si jízdenku mezi krajská města a ušetřete i několik stovek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná vám to tak nemusí připadat, ale cestování vlakem je do jisté míry něco, co je potřeba se naučit. Jinak si to zkrátka dostatečně neužijete. Už nikdy neplaťte více, než musíte, nezůstaňte bez signálu a neobjednejte si odpornou kávu! Jak na to?

Cesta vlakem může být pěkně otravná. To, že je vlak přecpaný a vy si nemůžete sednout, je zpravidla jen začátek utrpení. Naštěstí existuje spousta možností, jak si cestování zpříjemnit. Odhalte nejlepší triky a tipy, ať už jedete s Českými drahami, Regiojetem nebo třeba Pendolinem!

1. Ušetříte peníze

Pokud cestujete do zahraničí, kupte si zvlášť lístek na hranice a z hraničního města dál. Třeba na cestě do Bratislavy tak ušetříte několik stovek. Možné je také koupit si lístek na hranice a od hranic. Hranice přitom fungují jako tarifní bod - to je taková virtuální stanice, která reálně neexistuje, ale lze do ní a z ní vydávat jízdenky. Bohužel však nakoupíte jen v automatech a u pokladny, nikoliv online. Kdybyste chtěli být hodně spořiví, totéž občas platí i pro cesty po Česku mezi krajskými městy. 

2. Vsaďte na kartičky

Zajímejte se o slevy na kartičkách. Pokud jezdíte častěji a využíváte ČD, určitě se vyplatí jít do In Karty. In 25 garantuje čtvrtinovou slevu, In 50 pak poloviční. Rozhodně není od věci vzít do ruky kalkulačku. Komu se tato karta vyplatí úplně vždycky, i když vlakem jezdí jen občas, jsou lidé do 26 let. Pokud si stihnete In kartu vybavit ještě před vašimi šestadvacátými narozeninami, máte ji za nižší cenu na další 3 roky dopředu! 

Víte, že už dávno není zapovězeno používat toaletu ve stanicích? Záchody ve vlaku v dnešní době mají skoro ve všech soupravách nainstalovanou mobilní jímku. 

3. Včasná jízdenka po Evropě

Jde o jízdenku a místenku v jednom. Nepříjemné je, že se musí koupit alespoň 3 dny dopředu. Dá se však koupit i jako zpáteční za zlevněnou cenu. Například cesta z Brna do Varšavy a zpět se tak dá pořídit třeba za 1 250, přitom kdybyste kupovali lístek na stanici v den odjezdu, zaplatíte 1 800 jen za jednosměrnou jízdenku! 

4. Nebojte se zeptat

Možná se vám občas stane, že jedete jedním vlakem, který má zpoždění, ale na vlak navazuje jiný, který byste normálně stihli. Co v prekérní situaci dělat? Zeptejte se průvodčího. Ten za jistých okolností může zařídit, aby na vás vlak počkal, ostatně často v tom nejste sami a jde o několik nešťastníků. Kdyby vám ujel poslední přípoj daný den, dráhy vám zaplatí taxík.

5. Rezervace místa

Když objednáváte lístek online, za místenku v ČD neplatíte nic, ale u okýnka vás přijde na 35 korun. Pokud je však vlak plný a nikde není místo, kromě těch, která jsou zapovězena lístečkem "EXPRESNÍ REZERVACE", nebojte se a klidně si sedněte. Je jen malá šance, že vás vyhodí někdo s místenkou. Tato místa jsou právě určena pro místenky, které byly nakoupeny na stanici těsně před odjezdem vlaku.  

6. Vychytávky v Regiu

V Regiojetu je výhoda v tom, že máte místo. Málokdo však tuší, že už existuje i možnost svézt se i v plném vlaku Regiojetu "na stojáka". Je to sice v porovnání pohodlí/cena tak trochu nepříjemné, ale když to znamená několik ušetřených hodin, tak proč ne! Jestli jste někdy dobíhali Regio bez předchozí rezervace a báli se, že vás z vlaku ve finále vyhodí, nebojte se. Lístek si je možné za hotové koupit i uvnitř, jen se připravte na pořádnou drahotu. Pokud cestujete za 150, může vás to vyjít i na tři stovky při takovéto koupi. 

Zážitek z vlaku: Absence jídelního vozu a dlouhá cesta dohnala partu hladových studentů k činu. Objednali si donáškou pizzu až na peron, ohlásili, kdy vlak přijede a v jakém vagonu budou sedět. Pak stačilo vyběhnout z vlaku, nechat pořádné dýško a zahnat vlčí hlad ve vlaku. 

7. Pošlete si balíček

Věděli jste, že ČD provozují vlakovou poštu? Za méně než 200 korun je možné poslat cokoliv z  nádraží na nádraží ve všech větších městech. Je to extrémně rychlý způsob dopravy, který v krizových momentech může zachraňovat mnohé. Poslat se dají klíčky, pas, ale i celý kufr. 

8. Netahejte kufr

Mnoho nádraží nabízí službu úschovna zavazadel. Pokud máte těžký kufr, určitě se vyplatí většinou 40-50 korun obětovat. Ovšem pozor na malých nádražích, kde je otevírací doba úschovny často krátká. 

9. Půjčení kola ze stanice

To, že si můžete levně půjčit kolo na některých stanicích, asi víte. Ale věděli jste, že to jde i na stanicích, kde kolo můžete běžně jen vrátit? Jde o službu, na kterou je potřeba se dohodnout dopředu, ale zvládnou vám dva až tři dny dopředu dopravit kolo tam, kde ho opravdu chcete. 

10. Wifi signál

Je vcelku paradoxní, že v nejmodernějších vlacích je často signál horší než v těch starších. V ECečku je to úplné sci-fi. Spoleh ale není nikdy a je lepší vsadit na vlastní hotspot. V Regiojetu je situace o poznání lepší, ale když jste náhodou v nevýhodné poloze, zkuste se zeptat personálu. Většinou vědí, kde je signál silný a odkud bude možné třeba odeslat mail nebo nahrát fotogalerii k článku. 

Nestihli jste si koupit lístek kvůli šílené frontě na nádraží, ale už jste museli nastoupit do vlaku, aby neujel? Nahlaste to průvodčímu, u kterého budete lístek kupovat, on si informaci telefonicky ověří a vy nebudete platit jinak automatickou přirážku. ŠPATNÝ TIP: Můžete také tvrdit, že jedete ze stanice, kde není pokladna, většina průvodčích si však cestující bleskově přepočítá, zvláště na malých stanicích, kde právě pokladna nefunguje, to není problém.

11. Vrácení lístku

Pokud neprojedete jízdenku a ještě ten samý den ji jdete vrátit v místě nákupu, strhnou z ceny asi 35 korun a vrátí vám zbytek. Smůlu máte, když jde o neprojetou elektronickou jízdenku, tam se strhne až sto korun, ale i tak lepší než nic. Tato praxe se však má změnit a elektronická půjde vrátit 15 minut do odjezdu vlaku.

12. Jídlo a pití

Nejspíš vás to překvapí, ale jídlo v českých jídelních vozech je opravdu dobré a jeho cena není nijak závratná. Oběd si dáte zpravidla od 120 do 160 korun, což není špatné a najíte se dokonce, i když jste vegetariáni. Další výhodu poskytují jídelní vozy, které většinou na rozdíl od zbytku vlaku nejsou nacpané. V jídelním voze se také vaří káva presovačem, což zaručuje lepší chuť než při koupi rozpustné břečky z vozíku. Stejně to funguje i v pendolinu. V jídelních vozech si často můžete dát také točené pivo.  

Pokud se rozhodnete sednout si do kupé a zůstat v něm sedět, nejlepší bude zvolit první vagon za první třídou. Jízda vozíku s občerstvením totiž začíná v první a pokračuje do prvního vozu za ní. Když se usadíte na druhém konci vlaku, může být už vozík kompletně "vyjedený".