Plánovaný parkovací dům muselo nahradit parkoviště. Zaplatí ho příbramská radnice

Parkovací dům, který Příbram dlouho slibovala, nahradí parkoviště u nemocnice. Kolik aut se tam vejde?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejen Příbramáci se už nemohou dočkat nového parkoviště v Příbrami. Zaparkovat v okresním městě je den po dni horší a horší. Kdo se zvláště v úřední dny musí vypravit do Příbrami třeba za lékaři nebo na nákupy, jezdí kolikrát od jednoho plného parkoviště k druhému, než najde volné místo. Roky se sliboval parkovací dům. Ten nakonec nebude. Co ho nahradí?

Už v létě radní Příbrami začali s budováním nových parkovišť. Jedno je například u hřbitova na Hvězdičce, další se staví na Drkolnově.

Parkoviště, od kterého si nejen radní, ale i řidiči slibují alespoň částečné zklidnění situace, se rýsuje u nemocnice. Panuje tam čilý stavební ruch a podle všeho má být otevřeno v únoru příštího roku. Je vlastně náhradou za parkovací dům.

Nové parkovací plochy se budují rovněž v jiných částech města. Parkoviště typu P+R vzniká na Drkolnově u čerpačky OMV. Další se bude nacházet na ploše mezi Březohorským hřbitovem a ulicí Podbrdská. Pro obě nová parkoviště město získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Ta se vztahuje i k další chystané parkovací ploše na sídlišti, a to v lokalitě Čechovská. V rámci dotačního projektu vznikne i parkoviště typu B+R s napojením na vlakové nádraží. Po ukončení celého projektu nejdéle k 31. srpnu 2018 získá město 187 parkovacích míst pro automobily.

 

Stavba vyjde na devět milionů

Z celkem 122 parkovacích stání jich bude osm vyhrazeno pro osoby se sníženou pohyblivostí. Projekt počítá i s estetickou stránkou věci, součástí parkoviště proto budou i drobné parkové úpravy. Výstavbu financuje město Příbram ze svého rozpočtu.

Náklady dosáhnou asi 9 milionů korun. Součástí projektu je i vybudování točny pro autobusy MHD. Nová zastávka bude stát přímo před nemocnicí. Pozemky o celkové ploše asi 3 500 metrů jsou v majetku města.

Město ještě nemá parkovací systém

Původně radní počítali s dotovanou výstavbou parkovacího domu. "Protože se bohužel nepodařilo nalézt jakýkoliv dotační titul, který by nám pomohl toto parkoviště financovat, rozhodli jsme se jej realizovat výhradně z vlastních finančních prostředků," vysvětlil starosta Jindřich Vařeka s tím, že z těchto důvodů se město rozhodlo od původního projektu parkovacího domu na těchto pozemcích ustoupit a vybudovat svoje parkoviště.

Vařeka: Situace je už neudržitelná

Důvodem je podle starosty neudržitelnost současné situace s parkováním před nemocnicí. Město tak chce postupně zajistit parkovací místa v centru Příbrami, aby návštěvníci měli co nejjednodušší možnost parkování. Mezitím se hledá parkovací systém. Ten však nebyl ještě stanoven. "Prioritou je pro nás to, aby byl systém co nejefektivnější. Aby ten, kdo přijede, parkovací místo vždy našel," doplnil místostarosta Václav Švenda.

Klíčová slova: