Opravy na železnici komplikují cestování. Vlaky nahradily autobusové linky

Cestující vlaky mezi Prahou a Kladnem čekají problémy, do příštího týdne tu pokračuje výluka. Změny můžete sledovat na portálu Českých drah
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Cestující, kteří pojedou vlakem mezi Prahou a Kladnem, by měli být na pozoru. Po krátké výluce na tratích spojujících s Prahou Kladno a Beroun, která již skončila, musí cestující počítat s nepřetržitou výlukou na trati v úseku Praha-Bubny/Vltavská-Kladno. Kde číhají další omezení pro cestující?

Výluka začala už 18. listopadu a potrvá do noci 26. listopadu. S ukončením se počítá v tento den v noci v 01.45 hodin.

"České dráhy zajistí několik linek náhradní autobusové dopravy, které pojedou podle výlukových jízdních řádů," uvedl k výluce Petr Pošta z centrály Českých drah. V Praze jezdí náhradní autobusy k metru a od metra. V pracovních dnech jezdí náhradní autobusy od 17.30 do 20 hodin, a to jen trasu Hradčanská–Kladno–Kladno-Ostrovec. V noci a o víkendech budou v Praze zajíždět až na Vltavskou. Podle Pošty budou jezdit zastávkové a zrychlené spoje po dálnici D7. Stanici Unhošť obsluhují spoje z Kladna.

Za výluku může údržba trati

A jaký je důvod výluky na této trati? Podle informací od Českých drah se provádí údržba a oprava kolejí na trati a ve stanici kvůli zvýšení bezpečnosti železničního provozu a také většího komfortu cestování.

Na trati Praha–Beroun je pak plánována nepřetržitá výluka na pomezí hlavního města a Středočeského kraje v úseku Praha-Radotín–Dobřichovice. Práce na této trati začaly v další etapě v pondělí 20. listopadu a potrvají do 27. listopadu.

Z českých kolejí od 10. prosince zmizí řada tradičních názvů dálkových vlaků a vzniknou úplně nové. Vyplývá to z nově zveřejněné finální podoby jízdního řádu, kterou umístila na své stránky Správa železniční dopravní cesty.

V dopravních špičkách se jezdí podle řádu

Výluky už nebudou nepřetržité, ale jen přes den od 8.10 do 16.00 hodin. V ranní i odpolední špičce ale vlaky jezdí podle jízdního řádu. České dráhy radí cestujícím, aby změny sledovali.

Osobní vlaky mezi pražským Radotínem a Berounem budou po dobu výluky jezdit v prodlouženém intervalu 60 minut a některé rychlíky na trase České Budějovice–Příbram–Beroun–Praha jezdí odklonem přes Rudnou.

Sledujte portál Českých drah

Změny v jízdních řádech a výluky je dobré sledovat na portálu Českých drah na adrese www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu. České dráhy také zveřejnily nový Jízdní řád řád 2018. Ten prý přináší ve vnitrostátní dálkové dopravě změnu kvality cestování především v západní části České republiky. Nové expresy zrychlí spojení z Prahy do Plzně, Mariánských Lázní, Chebu a také do Domažlic. V těchto expresech a také v rychlících z Prahy přes Ústí nad Labem do Mostu, Karlových Varů a Chebu se navíc objeví modernější a komfortnější vozy.

Zrychlí se také cesty v dalších místech republiky, například mezi Hodonínem a Brnem nebo mezi Brnem a Jihlavou. České dráhy v jízdním řádu 2018 vypraví denně v průměru 7 041 vlaků, které za rok ujedou přibližně 125 milionů kilometrů.