První pomoc při zamrzání auta: Jak se ráno nezbláznit a zůstat v klidu?

Spěcháte do práce a auto zamrzlé, co teď?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

O uplynulém víkendu jsme si i v nížinách vyzkoušeli to, co nás čeká pravděpodobně už od čtvrtka. Přijít ráno k autu a zjistit, že než odjedeme, tak před sebou máme ještě pořádnou šichtu, to známe asi všichni. Jak tedy chránit své auto a jak si poradit při jeho zamrzání?

Je v podstatě úplně jedno, jaké máte auto. Pokud s vozem nestojíte v garáži, v zimě váš plechový mazlíček určitě zamrzne. Bezradné lomcování s dveřmi je pak tak akorát divadlem pro sousedy. Ale proč si zbytečně znepříjemňovat život, když existují vychytávky, jak se tomu všemu vyhnout s klidnou hlavou a bez vysmátého publika?

Prostě to nejde odemknout

Snažíte se odemknout auto, a zbytečně? Tomuto problému lze předcházet, ale dá se řešit i v akutním stavu nouze. Pokud se chcete připravit předem a vyhnout se tak nechtěným nepříjemnostem se zamrzlým zámkem, je vhodné použít grafitový sprej, ten totiž napomáhá správné činnosti zámku, ochraňuje jej před korozí, maže a zároveň brání zamrznutí zámku auta. Jestli ovšem už k zamrznutí došlo a vy nevíte, co s tím, i tady se najde řešení.

Dovnitř zámku se aplikuje tekutý rozmrazovač zámků aut, který se nechá chvíli působit, a je to. Možné je také použít i elektrický rozmrazovač. No a tou nejsnadnější možností, jak to celé řešit, je obyčejný zapalovač. V krátkých intervalech budete nahřívat klíček od auta a uvidíte, jak to půjde, takže ať jste kuřák nebo ne, zapalovač v kapse se hodí vždy.

Rada pro vás: Pokud si necháváte škrabky, košťata, rozmrazovače a podobně uvnitř auta, pak vám není pomoci. Berte si vše proto raději s sebou domů a mějte je tak po ruce, když je třeba.

Zamrzlé dveře, jaká klasika

Asi nejčastějším problémem zimních mrazíků je zamrzání dveří aut. Přesněji jde o těsnění dveří. V případě, že jste cholerik, je to ideální případ, jak si zničit auto ustavičným lomcováním dveří, které prostě nejdou otevřít. Dá se tomu předcházet, a to velice jednoduše. Účinnou možností je ošetření gumové části silikonovým olejem.

Nejdříve je ale třeba důkladně části očistit a vysušit a až pak aplikovat olej. V případě, že už k zamrznutí došlo, je nejjednodušší způsob pro otevření dveří horká voda, kterou se dveře polévají, dokud se neuvolní. Pak je nutné osušení. Také někdy stačí poklepání rukou na rám dveří a ty se uvolní od karoserie. Když ani to nezabere, nastříkáme rozmrazovač na okna a necháme jej působit. Je dobré pak použít preventivní přípravky, aby se situace už neopakovala.

Pro škrábání zamrzlých oken a čelního skla je skvělá škrabka, která bude hřát zároveň i vás. Vychytávkou jsou škrabky společně s rukavičkou.

Používat ruční brzdu, když mrzne?

Ruční brzda se při velkých mrazech nedoporučuje používat vůbec. Pro zabrždění auta se používá zařazení zpátečky nebo rychlostního stupně.

Ovšem jestli parkujete do kopce, rozhodně zajistěte auto klínem nebo něčím tak, aby se nerozjelo. Je tomu tak proto, že může zamrznout nejen táhlo, ale můžou přimrznout i brzdiče ke kotoučům. 

Klíčová slova: