Řidiče čeká peklo: V Berouně se bude opravovat frekventovaná Plzeňská ulice

Kudy neprojedete, na co se připravit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Berouně začne v polovině března rozsáhlá rekonstrukce frekventované Plzeňské ulice, která vede podél dálnice D5 a je součástí průtahu městem. Opravovat se bude úsek od prodejny Billa v Koněpruské ulici do Králova Dvora. Uzavírky jsou naplánovány do listopadu, v Králově Dvoře mají práce pokračovat ještě příští rok v Jungmannově ulici. Co to bude pro řidiče znamenat?

Původně měl být zároveň rekonstruován i úsek D5 mezi Berounem a Zdicemi, což by dopravu ještě více zkomplikovalo. "Nakonec se podařilo dojednat, že se obě akce nebudou časově překrývat," potvrdila mluvčí Berouna Jitka Soukupová.

V Plzeňské ulici má být od 15. března opravován úsek mezi ulicemi Koněpruská a Košťálkova a v Králově Dvoře část Jungmannovy ulice u Plzeňské. Od 16. července se dělníci přesunou na úsek od Košťálkovy ulice do Králova Dvora a od 21. listopadu do 30. května příštího roku budou opravovat zbytek Jungmannovy ulice mezi ulicemi Macháčkova a Okrajová. Řidiči musejí počítat s objížďkami.

Budou autobusy jezdit zdarma?

Soukupová připomněla, že zástupci Berouna a Králova Dvora v minulosti uzavřeli s ministrem dopravy Danem Ťokem memorandum o spolupráci při řešení dopravní situace v berounské aglomeraci. Zavázali se v něm, že budou předcházet dopravním kolapsům, které postihly města při předloňských několikaměsíčních opravách D5. Kolony aut tehdy sjížděly z ucpané dálnice do obou měst a blokovaly dopravu.

Vedení Berouna se kvůli obavám z dalšího dopravního kolapsu obrátilo na Ťoka i zástupce kraje. "Nechceme, aby se v ještě horší variantě opakovala situace z roku 2016. Právě proto jsme rádi, že organizace investorů, které mají ve správě údržbu zmíněných komunikací, tedy Krajská správa a údržba silnic a Ředitelství silnic a dálnic, našly vhodnou koordinaci obou staveb. Rekonstrukce Plzeňské ulice a oprava dálnice D5 se termínově nesetkají," uvedl místostarosta Berouna Michal Mišina.

Dalším krokem bylo odložení integrace dopravy spojené se změnou autobusových linek. Podle radnice by ji nebylo vhodné zavádět v období rekonstrukce hlavní berounské dopravní tepny. Beroun i Králův Dvůr také plánují zvýhodnění pro lidi, kteří nechají doma auta a budou cestovat městskou hromadnou dopravou. Možností je, že jízda městskými autobusy bude po dobu oprav nebo i déle zdarma.