Město pod Nuselským mostem. V nejtemnější čtvrti v Praze najdete poklady, ale také děsivá zákoutí

Život pod mostem - trochu jinak
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podobný výjev nenajdete jinde na světě. Monumentální most se klene nad údolím a pod ním se nachází pražské Nusle. Místo, kde život nikdy nespí a pro mnohé se ve dne i v noci stává nejtemnější čtvrtí v Praze. Proč tomu tak je a jaký je život pod mostem? 

Nusle samozřejmě nejsou jenom jedna ulice pod betonovým monstrem na nebi. Jedná se o rozlehlou čtvrť, která má hlubokou historii, jež sahá až do 11. století. Dlouhodobá lidská přítomnost v tomto specifickém údolí se tak promítá do tajemného genia loci, který v této čtvrti zavládá. 

Tehdy malá vesnice kolem Botiče byla tvořena převážně vinicemi. Postupně však vznikaly selské domky, mlýny, masny a život tehdy ještě bez mostu se poctivě rozvíjel až do dnešní podoby. Největší progres zažívala tato část Prahy od 17. do 19. století. Vyrostly tak měšťanské domy a čtvrť začala získávat vzhled, jaký známe dnes. Od konce 19. století se však mnohé změnilo. 

Zeširoka

Historické hostince, divadlo na Fidlovačce, opuštěný Nuselský pivovar, Nuselské schody, železnice projíždějící hned vedle činžovních domů a hlavně neuvěřitelná stavba nad hlavou. Nusle se v průběhu času rozvinuly kolem dnešního náměstí Bratří Synků až do svahu směrem k Pankráci. Jádro dění je však u parku Folimanka, kde protéká Botič a historické opevnění doplňuje betonový kolos. 

I když se to na první pohled nezdá, Nusle nejsou vůbec vzdálené od centra Prahy. Naopak jejímu charakteru svědčí sousedství s Vyšehradem, bývalým Podskalím, Albertovem a Novým Městem. Když budeme pokračovat směrem do Vršovic, budeme svědky rozpadajícího se urbanismu, ale poněkud temnější nálada zůstává. Proč? 

Údolí nářků

V rychlém pohledu do historie zjistíme, že Nusle v minulosti neprožívaly jednoduché časy. Ať se jedná o dobu husitských nepokojů, či během třicetileté války. Švédské dělostřelectvo využívalo nuselské kopce k útokům na Vyšehrad. Tehdy také místo získala smutné přízvisko Jammer Tal - Údolí nářků.

Když se dnes zatouláte do nuselských uliček, s trochou empatie podobné depresivní pocity zažijete i dnes. Než nářky padlých z třicetileté války však uslyšíte roj opilců, řev sebevrahů a křik vyděšené dívky po setmění. 

Praha nemá svoji vyloučenou lokalitu jako v jiných evropských metropolích. Přesto se Nusle svojí temnou atmosférou od těch ostatních čtvrtí liší. Co naplat, že je zde několik krásných architektonických skvostů. Ať už jde o sokolovnu, radnici či legendární železářství U Rousků. 

Nusle i díky poněkud lacinější ceně nájmů lákají k bydlení mladé, ale i chudé. Vzniká tak autentická, místy poněkud špinavá čtvrť, kde most nad hlavou vše z výšky zastřešuje. Pocit malosti a stísněnosti je zcela unikátní v rámci celé Prahy. Navíc je zde mnoho opuštěných lokalit, které vytvářejí často až děsivou a temnou atmosféru. 

Ani park Folimanka se po setmění nestává oázou klidu. Přítomnost betonové obludy přetváří Nusle na město jako vystřižené z nějakého sci-fi. Pryč je prosperita první republiky, i ráj vinné révy. Bezesporu jde o městskou část, která má v rámci budoucího rozvoje města největší potenciál. Je s podivem, že hipsteři ještě nenašli nový domov. Nusle splňují snad vše, aby se staly atraktivním místem, kde lze prodat temnou atmosféru a specifický genius loci.