Kdy už tam budeme? Aneb cesta na dovolenou s dětmi v autě

A může se jet
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čas dovolených je v plném proudu a kola vešeho auta se roztáčejí směrem vpřed. Cesta automobilem může být do cíle vaší letní destinace hodně dlouhá a úmorná. Neposedné děti budou potřebovat speciální péči a několik dobře míněných rad promění dlouhou náročnou jízdu v zábavu.

Dovolená není jen čas, kdy zapomenete na všechny povinnosti ze zaměstnání, protože rodina je práce na plný úvazek. Konečně tedy nastává čas, abyste naplno věnovali pozornost pouze svým dětem. Taková cesta autem nabízí hned několik možností.

Odložte mobily

Hyperaktivita připoutaná v pásech autosedaček se v několikahodinové cestě k moři může proměnit v zuřící a ječící nepříjemnost. Pro dítě není nic příjemného, že nemá volnost pohybu - a to nezáleží, jestli mu je jeden rok nebo dvanáct let. Je tedy nutné vymyslet, jak divoké mládí zabavit.

Dnes mnoho rodičů volí ten nejjednoduší způsob. Chytrý telefon v ruce hypnotizuje pozornost dítěte každého věku. “Zábava” na požehnanou dobu (ostatně dospělí to také moc dobře umí) ale není ani trochu kreativní a kdykoliv volíte podobné řešení, váš potomek si na tomto způsobu zábavy vypěstuje závislost. Jaké jsou tedy jiné varianty?

Být zpátečník

Pro zábavu, kdy se zapojí celá rodina, není od věci sáhnout do populárních her z minulosti. Co takový slovní fotbal? Hra, která rozšiřuje dítěti i dospělým slovní zásobu, je zábavná a užitečná v jednom. Vzdělávání obalené do vtipné formy do které se může bezpečně zapojit i řidič. Technologie mohou posloužit třeba rodinnému zpěvu (ten v zájmu všech nedoporučujeme na více jak hodinu). Vytvořte si společný rodinný playlist, do kterého si každý vloží píseň podle svého gusta.

Společně prožijte, a to nejen ve sluchátkách, co máte rádi. Existuje však i mnoho stolních her, které je možné hrát v automobilu. Jen řidič by se měl z této aktivity vynechat. Magnetické člověče, nezlob se, klasické karetní hry nebo kouzla, která umí jen tužka a papír v podobě piškvorek a země, město mohou jen težko konkurovat barevným a interaktivním hrám v chytrých telefonech, ale za pokus to stojí. Pro pokročilé “zpátečníky” stačí vzít knihu a následně si o ní povídat.

Hodně štěstí

Je jasné, že každý má své ověřené způsoby a někdy se znuděný zvuk ze zadních sedaček neutlumí hraním stolní hry. Je však důležité si uvědomit, že dlouhá chvíle v uzavřeném automobilu je vlastně v mnohém dobrá příležitost, jak rozvíjet vztahy a navzájem se poznávat. Nebojte se svým dětem vyprávět příběhy, protože oni se mohou také odvděčit vtipnou historkou. Oči utopené v obrazovce chytrého telefonu nic nového do vašeho rodinného života nepřinesou.

Komu by se hodila změna termínu letních prázdnin? Nejvíc tlačí hoteliéři a cestovky. Více čtěte zde.
Klíčová slova: