Motivační dopis, že je přežitek? V žádném případě!

Motivační dopis a kvalitní životopis je vaší vstupenkou na pohovor
 

Jana Bártíková odpovídá na vaše dotazy, jak sestavit životopis a motivační dopis. Nepoužívejte staré šablony a nezapomínejte na fotografii. Co je dobré, kam, jak a co vlastně psát, když se chcete dostat na pohovor, se dozvíte dál v článku.

Mezi uchazeči se občas setkám s názorem, že motivační dopis je dnes už přežitek. Že ho stejně nikdo nečte, tak proč se s ním smolit, říká Jana Bártíková. Je to ale opravdu tak? Úkolem životopisu, říká dále Jana, je dostat vás na co nejvíce pohovorů. Jak napsat takový životopis?

Motivační dopis a jak ho vnímají personalisté

Personalisté, kteří motivační dopis nečtou, je nečtou hlavně proto, že to, co dostávají, vlastně NEJSOU motivační dopisy, ale nic neříkající texty, které za motivační dopisy jejich autoři mylně považují. 

Motivační dopis vám může hodně pomoci dostat se na pohovor.
Pokud ho však vytvoříte a pošlete správně! OPRAVDU MOTIVAČNÍ dopis umí vytvořit a poslat méně než 10 % uchazečů.

Co je cílem motivačního dopisu?
Motivační dopis se jmenuje motivační proto, že uchazeč v něm má vyjádřit, co ho motivuje k tomu, že se o danou pozici uchází a proč chce pracovat pro tohoto zaměstnavatele. S nadsázkou se dá říci, že motivační je i proto, aby motivoval personalistu k tomu, aby si váš životopis přečetl s větším zájmem.

Dopis by neměl přesáhnout jednu polovinu strany A4. Text dopisu zkopírujte a vložte ho do těla e-mailu. Životopis připojte jako přílohu.

 

DOTAZY - MOTIVAČNÍ DOPISY

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nutné psát motivační dopis. Není to dnes už nadbytečné? Nestačí, když do e-mailu napíšu pár slov a přiložím životopis? Díky za odpověď. Zdena

Co motivační dopis není?

Krátký odstavec, kde napíšete jen, na jakou pozici reagujete a že v příloze je životopis.
Předpřipravený text, kde jsou jen obecné fráze a vy měníte jen oslovení adresáta, název pozice a firmy. Obsáhlý výčet vašich znalostí, dovedností, zkušeností…

Motivační dopis není dnes už dopisem v pravém slova smyslu, není to ani textový dokument, který by se přikládal k e-mailu spolu s životopisem. Je to ve skutečnosti těch „pár slov“ v textu e-mailu. Ale na těch „pár slovech“ záleží. Nestačí napsat jen „Dobrý den, reaguji na tuto pozici a přikládám životopis“. Tento motivační „dopis“ (e-mail) má právě hovořit o vaší motivaci. Proč chcete pracovat na této pozici? Proč pro tuhle společnost? V čem bude váš zásadní přínos pro zaměstnavatele? POZOR na fráze a vatu, kterých jsou motivační dopisy (i životopisy) plné… Pište lidsky, buďte konkrétní, za motivačním dopisem i životopisem musíte být vidět vy – reálný a jedinečný člověk.

Životopis a jak má vypadat?

Z životopisu se personalista musí především dozvědět informace, podle kterých by mohl někoho vybrat a pozvat na pohovor. Pokud se nedozví, co lidé umí, jaký je jejich potenciál, jakým přínosem pro daný tým na dané pozici mohou být, nemá podle čeho vybírat.

Do životopisu patří informace, které zaměstnavateli ukáží vaši hodnotu a přínos. Údaje o věku, rodinný stav, adresa a podobné nejsou důležité.

Klíčové informace, které personalista hledá, je: Jak kandidát na předchozích pozicích pracoval? Jak se mu dařilo? V čem uspěl? Jakých výsledků dosáhl? Co vytvořil? jaké dopady měla jeho práce? 

Vytvořte si životopis, za kterým budete vidět VY! Který o vás řekne, kdo jste, co umíte a znáte, jaká je vaše hodnota, váš přínos a potenciál. A který vás dostane na většinu pohovorů. A vy získáte práci za pár týdnů.

 

DOTAZY - ŽIVOTOPIS

Dobrý den, Jano, chtěla bych poradit. Přihlásila jsem se do konkurzu na pracovní místo, ale nikdo mi neodpověděl. Mám tam pro jistotu zavolat, nebo to mám rovnou vypustit? Markéta

Markéto, a proč byste nemohla zavolat a zeptat se? Pokud nezavoláte, máte 100% jistotu, že se nic dít nebude a vaše šance jsou ztraceny. Když zavoláte, máte 50% šanci, že třeba váš životopis někde zapadnul, personalistka onemocněla… Jako uchazeč nejste přeci odsouzena do role nějakého „vyčkávače“, který musí čekat, až se firma laskavě uvolí… Jste rovnocenný partner! A když chcete něco vědět, tak se zeptejte! Také si mi to jednou stalo, poslala jsem životopis, a nic. Tak jsem zavolala a dozvěděla se, že můj životopis tam nemají, abych ho poslala znovu. Někde se ztratil… Pak mě pozvali na pohovor

Dobrý den, je mi 70 let, ale stále se ještě cítím schopná plnohodnotně pracovat. Nedaří se mi ale sehnat práci. Málokdo mě vůbec pozve na pohovor, asi kvůli mému věku. Dá se s tím něco dělat? Děkuji, Ludmila (Dobřichovice)

Ludmilo, to je skvělé, že jste tak plná energie! Píšete, že vás nezvou na pohovor kvůli vašemu věku. Ale ten nikde uvádět nemusíte, vlastně byste neměla! Údaje o věku (nebo datum narození), rodinný stav apod. do životopisu nepatří! Co naopak do životopisu patří, jsou informace, které zaměstnavateli ukáží vaši hodnotu a přínos. Takže jenom výpis pozic, kde jste pracovala, nestačí.

Dobrý den, můžete mi poradit, jak nejlépe napsat životopis? Je nutné přikládat fotku a psát datum narození? Díky Zdeněk (Nymburk)
Dobrý životopis vás musí odlišit a musí (během pár vteřin) zaujmout. Měl by vás představit tak, aby vás personalista chtěl poznat osobně. Životopis by měl obsahovat jasný přehled o tom, kdo jste, co chcete dělat a proč a jakým přínosem budete.

Vytvořte si originální životopis, nepoužívejte šablony a vzory z internetu. Váš životopis musí ve 30 vteřinách o vás říci, kdo jste (profesně), co umíte a znáte a jakým budete přínosem. Pouhý výpis pozic, případně doplněný náplní práce, nestačí. Je třeba ukázat nejen CO jste dělal, ale hlavně JAK. To za vás řeknou vaše výsledky, úspěchy, dopady vaší práce… Personalista si musí umět za vaším životopisem představit konkrétního člověka – VÁS. Fotografie v životopise vám pomáhá ho zosobnit. Datum narození, věk, stav a adresa bydliště do životopisu nepatří.

Celý návod na životopis, který vás dostane na pohovory, se do této odpovědi rozhodně nevejde. Vytváříme ho společně na mém celodenním workshopu, na který můžete přijít i vy. Anebo si ho můžete vytvořit podle tohoto mého návodu on-line.