Inspiruje mě život a lidé v ulicích, říká módní návrhářka Lenka Mrázová

Co si obléct, když prší a je teplo? Třeba tohle
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Trendy oblečení, šperky i doplňky. Lenka Mrázová je švadlenkou, která začínala od nuly, teď pro přebytek práce neví co dřív. Módní značkou Indiva si otevřela cestu ke stovkám spokojených zákaznic. Stačilo jen věřit a následovat své srdce. A hlavně pořádně pracovat. 

Lenku Mrázovou učarovala lokálně tvořená móda už od roku 2009. Přestože ji rodiče odrazovali od studia módního návrhářství, nakonec si cestu k módě našla a otevřela v Praze svůj vlastní obchod Bohemart, kde prodávala nejen vlastní výrobky značky Indiva, ale poskytovala také výrobky dalších nadějných tvůrců. Obchod s lokální tvorbou funguje již sedmým rokem. Momentálně ho však Lenka opouští, chystá se na mateřskou dovolenou. Souběžně otevírá vlastní ateliér, kde se bude více zaměřovat na zakázkovou tvorbu.

Na webu jsem si všimla širokého výběru oděvů, šperků a módních doplňků. Kolik času zabere ušít jeden z takových unikátních kousků?

V procesu výroby zboží není paradoxně samotná výroba, tedy šití nejvíce časově náročné. Náročnější je kupříkladu vyladění střihu, výběr vhodných materiálů a pak testovací fáze. Někdy se střih předělává i desetkrát a pak se zjistí, že s jinou látkou se to chová jinak. Někdy člověk taky vyloženě nemá den, nitě se trhají, sem tam něco ujede. Paušalizovat tedy nelze, ale obecně platí, že žádný produkt nepouštím z dohledu, dokud s ním nejsem spokojená.

"Milujeme barevnou, neokoukanou a  pohodlnou módu. Dbáme na kvalitní materiály a zpracování. Nechrlíme kolekce, které jsou trendy. Snažíme se dělat kousky nadčasové, které budete snadno kombinovat a budou patřit k Vašim oblíbeným." (Indiva.cz)

Všechno si šijete jen vy sama? Kde berete inspiraci?

Ve fázi, do které jsem se dostala já, tedy provoz obchodu (dříve také zázemí mnoha designérů), je to rok od roku náročnější. Od samotné výroby jsem se dostala k zadávání a papírování. Popravdě žádná zábava. Proto se zase postupně vracím zpátky na začátek. Za pár dní porodím své první dítě a rozhodla jsme se "zvolnit" a zaměřit se výhradně na výrobu a věci s ní úzce spojené. V současnou chvíli spolupracuji se dvěmi dílničkami a mám jednu skvělou švadlenu.

Inspirace vychází ze mě, ze světa kolem, z látek a materiálů. Někdy uvidím látku a už vidím i model. Někdy vidím na ulici ženu a říkám si: "Páni, té by slušelo tohle". A hned si to někam načmárám. Mám takovou krabici, kde to všechno shromažďuji a postupně z ní čerpám.

Halenka na léto jak dělaná

Na webu nejsou uvedené ceny. Je možné zakoupit výrobky jenom na vaší prodejně? Nemáte v plánu otevřít také e-shop?

Prodáváme online na Fleru, Sashe a Dawandě. Mít vlastní eshop je v podstatě další velká práce a závazek. Focení, design, propagace. A protože už je toho i tak mnoho, rozhodla jsem se využít cestu již prověřenou. Handmade prodejní portály vytváří krásné prostředí pro prodejce i zákazníky. Naše výrobky můžete tedy zakoupit zde nebo na naší kamenné prodejně. Ceny se snažíme mít příznivé, nižší než řetězce za mnohem kvalitnější materiály i práci.

Co vám udělalo za celou dobu fungování obchůdku největší radost?

Zákazníci. Lidé, kteří se vrací, kteří chodí pravidelně na kus řeči nebo si koupit něco pro radost. Samozřejmě obchůdek jako takový je moje "dítě". Letos ho ovšem opustím a nechám žít vlastním životem. Za 6 let provozování jsem také potkala několik skvělých lidí, kteří mi v životě zůstali jako přátelé nebo lidé, kterých si pro jejich podnikatelské úsilí v ČR velmi vážím.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Můžeme vás v brzké době někde vidět a zároveň si nakoupit?

Letní sukýnka na jaro i léto. Lenka šije na míru

Už nebudeme působit v obchůdku Bohemart. Brzy otevřu v Karlíně svůj první ateliér, kam zákaznice mohou přijít na "tak trochu jiné nákupy" a budeme se více zaměřovat na zakázkovou tvorbu. Samozřejmě také máme rozjednané spolupráce s alternativními obchůdky v ČR a na Slovensku. Nadále budu na prodejních handmade portálech a snad i na nějakých akcích typu FashionMarket. Uvidíme, co mi mateřské povinnosti dovolí.

Do půlky srpna ale klidně zajděte do Karolíny Světlé 9. Budeme mít mnoho skvělých akcí na šperky, oděvy, doplňky i kabelky. Aby nás to stěhování nezmohlo. Jakýkoliv oděv si můžete v Praze samozřejmě osobně vyzkoušet. 

 

A ještě bonus na závěr. Jaké byly začátky, když si Lenka otevřela obchod? 

Dříve jsem byla ustrašený zaměstnanec a nevěděla jsem, jak na to. A také jsem neměla odvahu. Tu mi dodal až můj skvělý muž, stejně jako trochu základního kapitálu a hodně osobní podpory. Od šroubování, nošení, po střídání se za pultem na prvních akcích, nebo v obchodě. Započal se koloběh pracovních pátků i svátků, nekonečných úvah, co mám dělat jinak a radosti z každého zákazníka. Zcela nám to změnilo život. Oběma. Proto každému, kdo si chce otevřít obchod bych doporučila, aby počítal s tím že:

 

  • chvíli bude mít hlavu v oblacích a chvíli zase v dlaních,
  • vždycky je prostor pro zlepšení,
  • vždycky se najde někdo, kdo by to dělal lépe a většinou vás o tom rychle spraví,
  • konkurence je veliká a všudypřítomná,
  • bez finanční rezervy je každá chyba fatální,
  • nemáte dovolenou, pokud se uděláte nenahraditelní,
  • uděláte-li se nahraditelní, dávejte pozor, aby vás někdo rychle nenahradil,
  • soukromý život se zmenšuje a smrskává,
  • stáváte se často monotématičtí,
  • partnera to může někdy znudit, 
  • správní pomocníci, zaměstnanci a kolegové se hledají velmi těžko,
  • vždycky je nějaký předpis a nařízení, které jste opomenuli a hrozí vám za něj pokuta,
  • Murphyho zákony platí neomylně,
  • vždycky vás může ještě něco překvapit,
  • nikdy nemůžete uspokojit každého, i kdyby jste se snažila sebevíc,
  • odpočinek je důležitý a to je mantra, kterou si musíte opakovat,
  • neexistuje práce, kterou byste dělala neradi - daně odevzdáváte radostně, záchod drhneme radostně,
  • začnete nenávidět tagující mládež, ale donutí vás to proniknout do světa rozpouštědel a ředidel,
  • sousední bar, hospoda, nonstop znamená vyšší spotřebu saponátů pro vás nebo všudypřítomný smrad moči,
  • lidská závist je nekonečná a kdo chce psa bít...,
  • když vás to bude bavit, den vám bude krátký a se svým zhmotněným snem se nebudete umět rozloučit ani přes ošklivá nová vládní nařízení, vysoký stupeň těhotenství, zloděje a lidi, co nepřejí úspěch nikomu, či možný rozpad manželství, zkrátka je to láska. A pro tu nejsou někdy žádné zjevné důvody,
  • nezapomínejte si vyplácet mzdu/zisk. Jinak se tomu neříká podnikání, ale charita.