Petr Tiso: Kraj stagnuje, po volbách bychom to rádi změnili

Petr Tiso má jasnou vizi, kam kraj směrovat
  |  Komerční sdělení

Volby hejtmana Středočeského kraje už se nezadržitelně blíží. Jednou z jeho hlavních náplní by mělo být podporovat všechny projekty, které mají hlavu a patu. Samozřejmě také vytvářet podmínky, které přilákají velké investory. Jak se na to dívá kandidát za TOP 09 Petr Tiso?

Současné vedení kraje podle Petra Tisa nedělá zdaleka vše pro to, aby byl kraj maximálně efektivní, co se týká získávání zajímavých investic. "Pod vládou ČSSD a KSČM bohužel kraj začal stagnovat, kroky kraje nemají, až na některé výjimky, mnoho společného s promyšlenými aktivními kroky vedoucími k větší prosperitě regionu." 

Jak se Petr Tiso dívá na plánovanou stavbu raftařského kanálu ve Zdiměřicích?

Jako jasný důkaz nepříznivého vývoje vidí v pozvolné ztrátě konkurenceschopnosti a celkového postavení kraje. "Tento negativní vývoj posledních let rozhodně nezvrátí další plánované čínské montovny a logistické areály pro asijské zboží, které aktuálně s velkou slávou podporuje vedení kraje. To je z dlouhodobého hlediska slepá ulička, nepřináší kraji prosperitu a navíc zatěžuje životní prostředí, silnice apod. Náš kraj si nezaslouží být obyčejnou montovnou střední Evropy. Rádi bychom to po volbách změnili," má jasno Tiso. 

Nebude to ale jen plácnutí do vody, na které jsme od politiků bohužel občas zvyklí? "Naše konkrétní kroky pro podporu rozvoje znalostní ekonomiky v kraji máme promyšlené, dotýkají se mnoha oblastí, které kraj může ovlivňovat. Představíme je v rámci našeho volebního programu," říká kandidát na Středočeského hejtmana. 

Podle kandidáta na hejtmana za TOP 09 kraj potřebuje novou krev.

Přitom kraj má poměrně dobré podmínky, aby prosperoval. Pokud se to samozřejmě dělá dobře. "Máme unikátní pozici ve středu Čech, v sousedství se sedmým nejbohatším regionem Evropské unie, tedy Prahou, a to je obrovská výhoda. Kraj by se měl postarat o vytvoření vynikajících podmínek zejména pro projekty založené na znalostech, tj. projekty s vysokou přidanou hodnotou. Musí takové investory aktivně lákat. U konkrétního projektu by pak měl kraj vždy pečlivě posoudit jeho přínos pro region a take jeho udržitelnost. Pokud vychází záměr jako přínosný a udržitelný, měl by jej kraj aktivně podporovat. Velmi důležité je však to, aby z budoucího úspěchu takového projektu netěžil jen jeho investor a navázané subjekty – další podnikatelé, ale aby jej pocítili v podobě růstu své životní úrovně i kvalifikovaní zaměstnanci ze Středočeského kraje."