Tip na víkend: Navštivte Padrťské rybníky. V úterý můžete sledovat výlov

Ještě nemáte plán na víkend? Tak navštivte Padrťské rybníky v Brdech
Zobrazit fotogalerii (23)
 

Pokud plánujete na víkend nějaký výlet do přírody, můžete vyrazit do Brd k Padrťským rybníkům. Meteorologové slibují lepší počasí na sobotu, takže nic nebrání návštěvě CHKO Brdy v čase podzimním. Kdo nemůže o víkendu, nevadí, v týdnu se jeden z rybníků bude lovit.

Padrťské rybníky jsou jednou z nejnavštěvovanějších lokalit Chráněné krajinné oblasti Brdy a přístup k nim je možný po několika značených trasách. V úterý můžete být dokonce při výlovu.

CHKO Brdy - Předmětem ochrany chráněné krajinné oblasti je harmonicky utvářená převážně lesní krajina Brdské vrchoviny se zachovalými ekologickými funkcemi, s typickým krajinným rázem s bezlesím a minimálním osídlením společně s přírodními hodnotami krajiny spočívajícími v rozsahu a kvalitě přirozených a polopřirozených společenstev charakteristických pro brdskou krajinu.

Asi nejjednodušší cesta je od obce Míšov, kde vás přímo u známého Grill baru navede na trasu značená stezka. Můžete ale vyrazit i po cyklostezce od osady Teslíny, která vás ve finále navede na hráz Hořejšího Padrťského rybníku. Jednoduchá je také trasa z obce Buková u Rožmitálu směrem vzhůru do Červeného vrchu a dále přes zaniklou obec Záběhlá. Až se cesta krásnou stromovou alejí zlomí do údolí, uvidíte před sebou menší z nádrží – Dolejší Padrťský rybník.

Ochutnejte čerstvě uloveného kapra

Pro ty, kteří na víkend už mají jiný plán, máme tip na úterní návštěvu rybníků. Dolejší padrťský rybník se totiž momentálně vypouští a v úterý 7. listopadu se od 7 hodin začíná lovit. Přímo na hrázi si v úterý od 9 do 15 hodin můžete koupit čerstvě uloveného kapra nebo lína. A věřte, že ryba z těchto rybníků nemusí být dlouhé dny „čištěna“ na sádkách, protože do rybníků neteče žádná voda z aglomerací a ryby opravdu nejsou cítit bahnem.

Padrťské rybníky jsou největšími vodními plochami široko daleko a Hořejší padrťský rybník má plochu sedmdesát hektarů, Dolejší o třicet hektarů méně. Jejich skutečná rozloha by byla ale zhruba dvojnásobná, jenže čas zaúřadoval a rybníky jsou bohatě zarostlé rákosinami, což snížilo jejich plochu.

I okolní bezlesí je ceněnou lokalitou

Kolem rybníků se rozkládají rozsáhlé louky. Dříve tu byla dopadová plocha, takže je zde zákaz vstupu do bezlesí pod rybníky. Okolní, místy podmáčené louky jsou rájem pro hmyz, chráněné rostliny, ale i živočichy. Roste tu například prha arnika a vyhlášené jsou rozsáhlé porosty kosatce sibiřského.

Rostliny samozřejmě nyní na podzim neuvidíte, ale je klidně možné, že na obloze zahlédnete stálého obyvatele, kterým je majestátní orel mořský. Ten v okolních starých porostech hnízdí už roky a obnažené dno rybníku kvůli výlovu vám nyní určitě představí i jiné obyvatele. Potravu tu hledají bílé volavky i jejich příbuzné volavky popelavé. Můžete mít štěstí a zahlédnout i kormorány a různé druhy kachen.

Rybníky vznikly už v 16. století

Padrťské rybníky založil v polovině 16. století Florián Gryspek z Gryspachu, majitel mirošovského a rožmitálského panství. Původně sloužily jako zásobárna vody pro plavení dřeva a pro pohánění hamrů v železárnách při březích říčky Klabavy, která z rybníků vytéká a po několika kilometrech ústí do městečka Strašice. V nadmořské výšce kolem 640 m n. m. jsou nádrže nejvýše položenými hospodářskými rybníky ve středních Čechách.

Rybníky dostaly název podle vesnice Padrť, která byla spolu s řadou dalších obcí kvůli rozšiřování vojenského újezdu v padesátých letech zničena. Vojenský újezd Brdy zanikl v roce 2015 a od ledna 2016 je na jeho území včetně jižních Brd vyhlášena CHKO Brdy.

Klíčová slova: