Sedmikráska, fialka, pampeliška: Snídaně z trávy je zdravá a chutná

Na jaře nejen zálibně pozorujeme, jak se příroda činí, ale zároveň nedočkavě čekáme na to, až se budeme moci posadit nebo natáhnout do trávy. A právě tam můžeme nalézt i něco na zub.

10.04.2017 - 10:35   |  
Chudobka je dobrá třeba na odkašlání
Zobrazit fotogalerii (6)

Nepřehlédnutelným poslem jara je sedmikráska. Její přízvisko chudobka by v nás nemělo vzbuzovat představu, že jde o nějakou chudou příbuznou třeba kopretiny. Díky vysokému obsahu rozmanitých látek, jako jsou hořčiny, silice, sliz, minerální látky, taky inulin a další, pomáhá játrům při látkové výměně. Přidává se do koupelí při kožních chorobách nebo na obklady špatně se hojících ran, hnisavých zánětů a otoků. 

Chudobka chudá není

Naopak, sedmikráska chudobka je bohatá na látky, které dělají našemu tělu dobře, mimo jiné i na vitamín C. Takže proč si ji speciálně na jaře, kdy naše tělo po vitamínech lační, nedopřát jako neobvyklé zpestření stravy. O léčivých účincích sedmikrásky věděli už naši předkové. Rozdrcené listy urychlovaly hojení ran.

Často se používá jako součást bylinných čajových směsí, které jsou vhodné pro léčení chorob dýchacích cest. Dobře odhleňuje a podporuje vykašlávání. Odvarem lze také kloktat nebo vyplachovat ústa při zánětech v krku nebo při zánětech dásní. 

Kvítky s přibližně dvoucentimetrovými stonky se vyplatí sbírat zejména na jaře, kdy rostlina obsahuje nejvíc účinných látek. Hledejte je samozřejmě ve volné přírodě, pak jde použít sedmikrásku začerstva nebo nasušit do zásoby. 

Sedmikráskový sirup: oprané květiny, asi tak misku, spaříme ve ¾ litru vody, přidáme na plátky nakrájený citron bez jader i s kůrou, pokud není chemicky ošetřená. Necháme vyluhovat do dalšího dne, pak scedíme (ne přes kovový cedník), přisypeme krystalový cukr a vaříme, až se cukr rozpustí.

Sedmikráska v kuchyni

Jedlými květy se nechají doplnit pokrmy na talíři, sedmikráska přitom není výjimkou. Můžeme jejími květy ozdobit a dochutit saláty, ať už zeleninové, nebo ovocné. Krásně vypadají ve džbánu s osvěžující limonádou nebo jiným nápojem. Z talíře obyčejné hrachové polévky udělá pár sedmikrásek luxusní záležitost.

Pro kuchyňskou úpravu se hodí jak listová růžice s poupaty, tak samotné květy. Ty první přidáváme do nádivek, do sekané, do bylinkových polévek, do tvarohových pomazánek i do zeleninových salátů. Kvítky sedmikrásek jsou originální ozdobou slaných a sladkých pokrmů a nápojů. Můžeme si z nich připravit také sirup, který popíjíme s čajem při nemocech dýchacích cest.

Fialkový recept pro inspiraci: 250 g drceného tuňáka ve vlastní šťávě zbavíme přebytečné tekutiny, smícháme ho se lžící olivového oleje, šťávou z půlky citronu, osolíme a opepříme. Odložíme na půl hodiny do ledničky. Opereme hrst květů fialek, necháme okapat a posypeme jimi tuňáka.

Potěšení s fialkou

Obdobné účinky jako sedmikráska má i další jarní luční květinka, fialka. Nálev z ní napomáhá k odkašlávání, působí protizánětlivě, proti bolestem hlavy, uklidňuje nervy. Také ona obohatí jarní bylinkovou kuchyni. I tady však platí dobrého pomálu, a proto ji nekonzumujeme pravidelně. Efektní jsou květy, jimiž zdobíme pudinky, zmrzliny, limonády, ale třeba i hlávkový salát. Nať připravujeme obdobně jako u sedmikrásky.

Fialky mají sladkou, výraznou chuť. Dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách nebo se hodí ke zmrzlině, salátům či dezertům. Mohou se používat i jako kandované. Její příbuzný druh, fiala lesní (drobné květy), bude vypadat pěkně na slavnostním chlebíčku, jednohubkách nebo jako ozdoba masových pokrmů se zeleninovým salátem.

Pampeliška k léčbě i do salátu

Další známou a výbornou květinou je pampeliška, kterou můžeme konzumovat celou, od kořenů po květy. Mladé listy obsahují vitamin C, vitamíny skupiny B, karoten a minerální látky, zejména mangan a draslík. Kořen zase obsahuje inulin, látku podobnou škrobu, která je vhodná pro diabetiky, ale je dobré sbírat ho až na podzim.

Květy jsou nejen krásné, ale také léčivé pro své příznivé účinky při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech. Z mladých listů je vynikající salát, anebo je lze použít jako posyp na vařené brambory či vejce. Z květů kromě věnečků uděláte i lahodný léčivý med plný slunce a energie. Nebo je lze konzumovat syrové, třeba vleže přímo na louce.

Jarní bylinková polévka

Budete potřebovat:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 2 hrsti fialek a pampelišek
  • 1,25 l vody
  • 1 žloutek
  • petrželovou nať
  • pažitku

Z másla a mouky si připravte světlou jíšku, kterou zalijte vodou a dohladka vymíchejte. Květy nakrájejte a chvíli poduste na másle. Pak polévku osolte, opepřete a vložte do ní opečené fialky a pampelišky. Podávejte zjemněnou žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dozdobte petrželkou a pažitkou.