Pěťour maloúborný: Nenáviděný plevel léčí srdce, cévy, sníží horečku a pomůže od bolesti

A je tu další z "plevelů", který jedni nemilosrdně hubí, aniž tuší, že likvidují významnou léčivku. Pěťour maloúborný. Rostlina mimo jiné pomůže s chorobami srdce a cév, s anémií, účinkuje na střevní či jaterní potíže, srazí horečku, zastaví krvácení. Má řadu dalších účinků, pro které stojí za to jej na zahrádce ponechat.

19.04.2017 - 06:00   |  
Zahrádkáři znají pěťou jen jako plevel, netuší o jeho léčivých schopnostech
Zobrazit fotogalerii (4)

Zahrádkáři s oblibou bojují proti takzvanému plevelu bez širších znalostí rostlin, které jim na pozemku vyrůstají. Předhánějí se a sdělují si recepty, jak spolehlivě vyhubit tu či onu zeleň, která jim vystrčila lístek ze země. "Oproti vytrvalým plevelným rostlinám působí pěťour téměř neškodně. Kořeny nemá příliš hluboko, vytrhnout ho můžete snadno a letošní rostliny mráz spolehlivě zahubí. Nenechte se však jeho drobným květenstvím ukolébat. Jak se vám jednou rozroste na zahrádce, budete se ho jen velmi obtížně zbavovat," radí některé speciální weby se zahradnickou tematikou, aniž by upozornily na prospěšnost rostliny. Hubit pěťour maloúborný je jako nenávidět svého lékaře.

Co je plevel, není nikde dáno

Plevel? Kdo vůbec rozhoduje, co je plevel a co je užitečné, a tudíž nemůže být plevelem nazýváno? S rostlinami se to má podobně jako s lidmi. Můžeme si dovolit některé lidi označit za více či méně cenné? Jistě, existovaly ideologie, které třídily lidi do druhů. U rostlin je to obdobné. Smetánka lékařská neboli pampeliška. Už podle názvu významná léčivka, a přesto ji někteří zahradníci označují za plevel. Ale podívejme se, co kromě zaneřádění zahrádky dokáže náš pěťour  maloúborný.

Na srdce a cévy, proti horečce i na bolesti

  • antihypertenzivum: proti vysokému krevnímu tlaku; bylo prokázáno, že působí jako inhibitor angiotensin konvertujícího enzymu neboli ACE-inhibitor (na stejném principu se používají léky jako např. Ramipril a Tritace nebo Enalapril)
  • antipyretikum: snižuje horečku
  • antiflogistikum: protizánětlivé působení
  • dermatologikum: zlepšuje kožní choroby, zejm. psoriázu (lupénka) nebo různé ekzémy, čistí krev
  • antianemikum: proti anémii (chudokrevnost)
  • kardiovaskulární účinky: na srdce a cévy
  • kancerostatikum: proti rakovině (ve formě tinktury)
  • působí v trávicím ústrojí: žaludečně-střevní nebo jaterní obtíže
  • analgetikum: zejména proti bolestem zubů nebo u některých druhů migrény
  • laktagogum: zvyšuje tvorbu mateřského mléka (laktace) - ve formě čerstvé šťávy
  • hemostyptikum: zastavuje krvácení
  • roborans: celkové posílení organismu a rekonvalescence po dlouhé nemoci
  • antiinfektivum: proti infekcím (tyto účinky však zatím nebyly spolehlivě doloženy), například tonzilitida (angína), laryngitida, faryngitida; pomocně i u hepatitidy a žloutenky

Bolí vás klouby? Máte ekzém? Pomůže pěťour

Šťáva z čerstvých pomačkaných listů (nebo smotek vaty namočený ve šťávě z listů, které jsme rozmixovali) může zmírnit bolesti v uchu. Kašovité obklady z čerstvé byliny působí také protirevmaticky a využijí se při bolestech kloubů. Zevně působí na ekzémy, psoriázu (lupénka), bércové vředy nebo jiné špatně se hojící rány a kožní záněty. Při žvýkání prospívá dásním postiženým paradentózou.

Koupele využijeme i při bolestech končetin, poruchách prokrvování dolních končetin nebo při srdeční slabosti.

Pěťour nikde v lékárně nekoupíte a jste tak odkázaní pouze na vlastní sběr. Proto byste s jeho likvidací na zahrádce měli zacházet více než opatrně. Nikdy nevíte, kdy budete zatracovaný pěťour potřebovat.

Čím to, že je pěťour tak léčivý?

Pěťour obsahuje 5x více hořčíku, 11x více vápníku, 4x více betakarotenu a 9x více vitaminu C než stejné množství hlávkového salátu. I v obsahu železa jednoznačně vede: s 5,3 - 14 mg železa ve 100 g jedlého podílu poráží pěťour hlávkový salát až dvanáctinásobně.

Drogou je kvetoucí nať, sbíraná od jara do podzimu. Obsahuje bílkoviny, flavonoidy, stopy silice a saponiny. Dále najdeme v jeho složení: draslík, vápník (284 mg/100 g), železo (5,3-14 mg/100 g), hořčík (60 mg/100 g), fosfor (58 mg/100 g), zinek (1,3 mg/100 g), mangan a vitaminy A (4 mg betakarotenu), vitamin C (6,7 mg/100 g - tepelně neupraveného pěťouru!), thiamin (vitamin B1): 0,08 mg, riboflavin (vitamin B2): 0,21 mg, niacin (vitamin B3 neboli PP): 1,21 mg.

Odvar z pěťouru

Z pěťouru se připravuje obvykle odvar, doporučuje se spíše krátké povaření, 2-3minutové u čerstvé rostliny a 6minutové u sušené. Směsi lze samozřejmě použít i ve formě nálevu. Čaj podáváme v obvyklých dávkách. Bylinu lze podávat samostatně nebo ji přimíchat do čajových směsí. Janča doporučuje kombinovat k omývání ekzémů nať pěťouru maloúborného také s ptačincem.

  • Tinktura: zejména chceme-li použít pěťour proti rakovině.
  • Šťáva: několikrát denně v maximálním celkovém objemu asi 125 ml.
  • Koupele nebo obklady z pěťouru na kožní choroby: Smícháme rovným dílem: chrastavec rolní nať, čertkus nať a pěťour malúborný nať. K tomu samozřejmě ještě podáváme vnitřně krev čistící čaj. V době těhotenství pěťour raději neužívejte, rostlinka ovlivňuje tonus neboli napětí dělohy.

Nenáviděný pěťour je skvělý pro přípravu pokrmů

Chuť pěťouru je velmi podobná hlávkovému salátu a vůní zas trochu připomíná čerstvé zelí. Kdo by snad zelnou příchuť neměl rád, měl by pěťour trhat před rozkvětem. Mimochodem, chuť zůstává celoročně jemná a nezkazí se jako u některých jarních bylinek.

Pěťour se hodí do salátů, smoothies, polévek nebo se zpracovává jako špenát. Někdy se také jen krátce podusí na trošce tuku jako zelenina. Samozřejmě se hodí do všech pomazánek nebo vaječných jídel. Nejchutnější částí je jen vršek rostlinek, ale jíst je samozřejmě můžeme celé. Nejlepší je stříhání, protože pěťour se snadno vytrhne i s kořenem.

Jedlá jsou semena i za syrova, a dá se z nich dokonce vylisovat olej, ale kde by člověk vzal tolik semen, pokud nejste zemědělec, co ho pěťour obtěžuje. Pokud si ale semena usušíte na slunci a dáte je v zimě za oknem v teple na vlhkou vatu naklíčit, vaše tělo vám bude vděčné. Semena je nejlepší uchovávat v tmavých sklenicích.

Opilý pěťour aneb Rustikální zelenina

2 malé cibule
100 g slaniny
6 hrstí nadrobno posekaného pěťouru
1 hrst česnáčku lékařského (popř. pár listů česneku medvědího)
60 ml piva
3 polévkové lžíce kysané smetany
sůl, pepř

Nakrájíme cibuli najemno a opečeme na slanině pokrájené na kostičky. Přidáme pěťour a česnáček, podlijeme pivem a necháme cca 10 minut vařit na mírném ohni. Na závěr přidáme 3 lžíce kysané smetany, sůl a pepř. Podáváme s brambory.