Vypěstujte si hlívu ústřičnou doma. Jak zajistit bohatou úrodu zdravých a chutných hub?

Hlíva ústřičná je houba, na kterou v přírodě narazíme v říjnu a listopadu, méně často v dubnu. Jde tedy o houbu poměrně chladnomilnou. Dřevokazná houba s řadou léčivých účinků se ale nechá pěstovat i v domácích zahradních podmínkách a zvládne to téměř každý. O účincích hlívy bylo napsáno mnohé, ale jak na její pěstování?
 

28.04.2017 - 11:30   |  
Výhodou je dlouhodobé plození, dekorativnost hub na zahrádce a téměř bezpracná likvidace pařezů listnatých stromů.
Zobrazit fotogalerii (8)

Potřeby pro pěstování jsou pro většinu pěstitelů snadno dostupné. Proto se hlíva těší velikému zájmu amatérských pěstitelů. Výnosy hlívy mohou dosáhnout až třetiny hmotnosti substrátu a výhodou pěstování je, že hlíva netrpí chorobami plodnic.

Extenzivní pěstování hlívy je velmi jednoduchým způsobem pěstování. Výhodou je dlouhodobé plození, dekorativnost hub na zahrádce a téměř bezpracná likvidace pařezů listnatých stromů. Nevýhodou, že kultura nejvíce plodí v době, kdy rostou houby v přírodě. Venkovní podmínky také způsobují sníženou kvalitu plodnic.

Postup při pěstování hlívy

Čerstvě poražené, zdravé kmeny živých listnatých stromů o průměru 15-20 cm, případně pařezy těchto stromů. Sadba hlívy ústřičné, polyetylénový pytel a parafín nebo štěpařský vosk nebo roubovací páska.

Dále potřebujeme stinné vlhčí místo na zahradě, není vhodné přímé slunce. Kmeny nařežeme na délku 20-50 cm; kratší kmeny dříve prorostou podhoubím, je však nutno je osadit do vlhčího místa. Budeme-li očkovat zářezy nebo otvory, doporučujeme délku kmene okolo 50 cm a rychlost prorůstání můžeme ovlivnit vzdáleností otvorů nebo zářezů. Kmeny používáme s kůrou.

Hlívu  je možné použít ve všech úpravách. Klobouky lze smažit jako přírodní a obalované řízky a drobně nakrájené třeně lze použít pod maso, k dušení, do polévek, omáček i karbanátků. Hlíva ústřičná je velmi vhodná ke sterilizaci na kyselo se zeleninou a následné použití do salátů. Velkou výhodou je, že hlíva se při sterilizaci nešlemuje.

Očkujeme sadbu

Sadbou se očkuje na řezných plochách špalků, případně do zářezů, kdy kmen nařízneme motorovou pilou do jedné třetiny a střídavě z jedné a druhé strany kmene, nebo otvorů o průměru 12-15 mm vyvrtaných po obvodu kmene. Po naočkování otvory zakapeme parafínem nebo štěpařským voskem, zářezy překryjeme roubovací páskou tak, aby sadba nevysychala. Naočkované kmeny potom ukládáme do PE pytlů, které nahoře zavážeme přes váleček z vaty provázkem.

Pokud očkujeme na řezných plochách, dáme na dno pytle čisté prkénko, na něj nasypeme sadbu a na ni řeznou plochou postavíme kmen. Pokud jsou kmeny delší, dáme na horní řeznou plochu zase sadbu a překryjeme opět prkénkem, které přitlučeme ke kmeni hřebíkem. Pařezy očkujeme do otvorů vyvrtaných po obvodu. Do otvorů natlačíme sadbu a otvor zamázneme štěpařským voskem nebo zakápneme parafínem. Můžeme použít též gumovou zátku. Na horní řeznou plochu nasypeme sadbu, překryjeme prkénkem a přibijeme hřebíkem. Pařez potom překryjeme fólií proti vysychání.

Do stínu nebo do země

Naočkované kmeny uložíme v pytlích na místo, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C. Pokud kulturu zakládáme v teplém období roku, můžeme pytle uložit na stinné místo venku. Očkujeme-li více kmenů najednou, můžeme na stinném místě venku udělat z kmenů hranici, obalit fólií a nechat prorůstat pohromadě.

Další možností je nechat prorůstat kmeny v hluboké jámě v zemi. Na dno položíme fólii, na kterou nasypeme sadbu; zde pak stavíme kmeny stejným způsobem jako do pytlů. Jámu zakryjeme prkny nebo tyčovinou a fólií. Takto zakládat kulturu hlívy lze v teplé polovině roku. Doba prorůstání je 2-4 měsíce podle vzdálenosti očkovacích míst a tvrdosti dřeva. Tvrdé dřevo prorůstá déle.

Vlhká půda a dostatek vláhy zajistí úrodu hub

Prorostlé kmeny vyjmeme z pytlů a osadíme je ven do půdy k plození. Špalky zakopeme do země tak, aby 2/3 byly v půdě a 1/3 nad povrchem. Vybíráme stinné místo s vlhčí půdou. V místě však nesmí být vysoká hladina spodní vody, neboť podhoubí pod vodou v krátké době odumírá. Z prorostlých pařezů sejmeme fólii. V době sucha okolí kmenů či pařezů zaléváme, půdu tím udržujeme stále vlhkou.

Takto připravené kmeny plodí na jaře a na podzim, někdy i po výraznějším ochlazení v létě a při mírném průběhu zimy i v zimě. První rok bývá většinou úroda slabší, nejsilnější je druhý a třetí rok, potom úrodnost opět klesá. Měkké dřevo plodí 3 roky, tvrdé dřevo 5-6 let. Potom můžeme rozložené kmeny a pařezy zkompostovat.

Hlíva jde i v paneláku

Pro ty, kteří si na extenzivní způsob pěstování hlívy na pařezech netroufnou nebo nemají zahrádku, ale třeba jen balkon, přinášíme dobrou zprávu. Prodávají se substráty už s naočkovanou sadbou, takzvané hlívové zahrádky. Dají se vcelku dobře koupit, nejsou nikterak drahé a hlívu z nich si bez problémů můžeme vypěstovat i v paneláku. Zhruba tří až pětikilogramový pytel koupíme řádově za sto až dvě stě korun a můžeme z něho mít až tři úrody dobré a zdravé hlívy, z níž budeme mít o to větší radost, že jsme ji vypěstovali sami.

Hlívu můžeme skladovat v chladničce při teplotách +4 °C maximálně 4 dny. Plodnice ukládáme lupeny směrem vzhůru.


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.