Jak se starat o vodu v bazénu? Nemusíte být biochemiky, zvládne to každý

 

Mít bazén je bezva. Na druhou stranu je tu ta otravná údržba, která je bohužel nutná, a spousta lidí ji podceňuje. Přitom práci si většinou přiděláváme neznalostí a leností. Málo lidí ví, že i přes zimu se dá voda udržet čistá. Takže když bazén na jaře otevřeme, nemusíme ho otrocky vypouštět, čistit a zase napouštět. Jak tedy na to?

Je jedno, jestli vlastníme bazén zapuštěný v zemi, nadzemní nebo nafukovací. Dokonce je úplně jedno, jaká je jeho velikost a hloubka. O všechny bazény se staráme stejně. Když tedy skončí doba koupání a vzduchem přižene se první severáček, je dobré ho na zimu řádně připravit a zazimovat. Ušetří nám to mnoho práce na jaře či v létě.

Důkladné zazimování

Ze zazimování bazénu nemusíte mít strach. Podle návodu to zvládne úplně každý. Zazimování neodkládáme a nečekáme na první sněhové vločky, protože to už je pozdě. Mělo by proběhnout v době, kdy se minimální noční teploty vzduchu ještě nedostávají trvale pod bod mrazu a teplota vody je mezi 10 až 15 °C. Voda v bazénu musí být dokonale čistá, takže ze dna se snažíme vysát vodním vysavačem veškeré nečistoty, které se tam nachází.

Smítka, která vysavač během vysávání může rozvířit, sebereme bazénovou síťkou. Jakékoliv zbytky čehokoli se můžou začít ve vodě kazit a rozkládat. To vede k životu dalších mikroorganismů a vodních řas. Bazén by byl přes zimu tedy špinavý. Pomocí speciální bazénové chemie a testů otestujeme vodu. Změříme její tvrdost a pH. Po testování zapneme filtraci a vodu řádně promícháme.

Nezapomínejte měnit filtrační písek, špinavý a starý ztrácí účinnost. Zvyšuje se tak čas potřebný k čištění i množství bazénové chemie, které nakonec spotřebujete. 

Následně odpusťte z bazénu vodu na úroveň asi deseti centimetrů pod skimmer. Na místo hlavy vratné trysky našroubujte zátku vratné trysky. Pokud tuto zátku nepoužíváte, odpusťte vodu pod úroveň vratné trysky, hlavu vratné trysky demontujte i s kroužkem a oba díly uskladněte. Odpojte veškeré hadice a vylejte z nich vodu. Do vody, která po odpuštění zůstala, vmíchejte, dle návodu na obalu, speciální zazimovací přípravek.

Je velice důležitý, protože zabraňuje růstu řas a tvorbě zákalů. Ze všeho, co je k bazénu připojeno (písková filtrace, solární ohřevy, hadice, čerpadlo), vylejte vodu. Voda, která by v nich zůstala přes zimu, by zmrzla a vybavení by mohlo mrazem popraskat. Na závěr celý bazén přikryjte plachtou. Může to být plachta obyčejná, ale mnohem lepší je speciální zazimovací.

A když bazén na jaře odzimujeme…

…tak zase čistíme. Především okraje, stěny a dno. Vodu nedopouštíme do té doby, než budou připojené veškeré komponenty, které jsme před zimou odpojili a uskladnili. Pak bychom měli osadit a zapojit filtrační jednotku a změřit hodnotu pH vody. Právě od kyselosti se totiž odvíjí použití dezinfekčních prostředků.

Jako dezinfekce se nejčastěji doporučuje přípravek Aquamar Chlor Shock. Zničí většinu bakterií, virů i řas. K měření pH a množství aktivního chloru v je vhodný tabletový tester. Následně je fajn přidat Aquamar Triplex, což jsou víceúčelové polorozpustné tablety pro průběžné udržování chloru ve vodě.

Jak je to s tím pH?

Teď trochu chemie. "Tajemné" pH nám ukazuje, je-li voda kyselá, zásaditá, nebo neutrální. Používá se k tomu stupnice od 0 do 14. Pro neutrální pH je číslo 7. Vše, co je kyselé, značí veškerá čísla, která jsou menší než sedm. Čím menší číslo, tím větší kyselina. Zásada tedy musí být logicky opakem kyseliny. Veškerá čísla větší než sedm jsou zásady. Čím větší, tím větší zásada. Podle pH tedy rozeznáme, jaký přípravek do bazénu můžeme použít.

Ideální hodnota pH vody v bazénu se pohybuje v hodnotách 7,2 až 7,6. Při příliš nízkém pH korodují kovové části a rychleji blednou barvy plastů a fólií, příliš vysoké pH zase kalí vodu, navíc sílí chlorový zápach a následně mu lze přičíst třeba podráždění očních spojivek.

S chlorem, nebo bez?

Chemii do bazénů můžeme koupit s obsahem a bez obsahu chloru. Předností bezchlorových, tedy kyslíkových přípravků je, že voda není cítit po chloru, nedráždí oči ani sliznici. Jejich nevýhodou je nutnost přesného a pravidelného dávkování. Navíc jsou dražší, a to zhruba o třetinu oproti chlorovým.

Chlor je ale naopak výbornou dezinfekcí a spolehlivě hubí veškeré mikroby. Je levnější a prodává se ve formě tablet, které jsou různě velké. Přidáváme podle velikosti bazénu. Přechod z jednoho způsobu dezinfekce na druhý je během jedné sezony možný, ale mezitím je nutné na tři až pět dní přestat přípravky používat úplně. Někteří lidé dávají do bazénů jako dezinfekci savo. Je to nešťastné řešení. Savo dráždí oči a pokožku a voda je po jeho použití kalná.

Kupujete-li novou filtraci, bylo by dobré, aby měla samonasávací čerpadlo. Po napuštění bazénu pak nemusíte čerpadlo zavodňovat, vodu si natáhne samo. 

Když je voda i přesto všechno kalná?

I přes nonstop super péči o vodu se mohou v bazénu objevit řasy. Ve specializovaných bazénových obchodech si můžete pořídit speciální přípravky, které řasy stoprocentně zahubí. Jestliže ale i po odstranění řas je voda stále kalná a pH se ukazuje jako dobré, je namístě bazén vyvločkovat. Speciální vločkovač také seženeme ve všech obchodech s bazénovou chemií.

Po aplikaci se veškeré nežádoucí částečky shluknou do jakýchsi vloček, které v pohodě vysajeme vysavačem. A když ani to nezabere, je dobré se obrátit na profíky. Pokudani ti nepomohou, bazén jednoduše vypusťte, kompletně vytřete a vydesinfikujte a znovu napusťte. Nejsou to žádná kouzla, naopak. Ve chvíli, kdy nic nepodceníte, ve finále ušetříte peníze i čas.