Čištění okapů už nemusí být takový problém. Pořiďte si na to robota

Tahle situace už je poměrně vážná
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Otravná, ale bohužel nutná činnost, která straší každého majitele domečku. Jestliže máte vysokou dvoupatrovou stavbu, může být čištění okapů i životu nebezpečné. A to zdaleka neplatí jen o podzimu. Doba ale pokročila a práci si můžeme zpříjemnit například koupí robota.

 

Je to sice otrava, ale okapy by se měly ideálně čistit dvakrát ročně. Naštěstí. Nejlépe na jaře a pak na podzim těsně před tím, než napadne sníh. Takže pokud jste to letos ještě neudělali, máte nejvyšší čas. Ovšem vše záleží na umístění domu, lokalitě, okolní vegetaci a množství ptactva v okolí. Klidně se vám tedy může stát, že tuto činnost budete provádět klidně pětkrát, šestkrát ročně bez ohledu na venkovní teploty a počasí.

Je třeba říct, že okapy je opravdu dobré pečlivě čistit. Když se na to vykašleme a necháme je špinavé, začnou reznout, protože voda v nich nemá kam odtékat a začnou se v nich dělat díry, kvůli kterým můžete mít komplet vytopenou půdu. A za to to opravdu nestojí.

Jak čistit?

  • Vlastnoručně

Čistit okapy sami růčo je sice nejlevnější, ale také nejpracnější a nejotravnější. Stačí vhodné štafle, lopatka a kyblík, případně hadice s pořádným proudem vody. Když ale máte vyšší budovu, není to moc dobrá varianta. Stačí špatně šlápnout a malér je na světě. Další velkou nevýhodou je závislost na dobrém počasí.

  • Když jsme moc malincí

Lidé malého vzrůstu mají tuto práci skoro zapovězenou. Tedy, pokud nevlastní dům typu bungalov. Zde stačí mít k ruce pouhý žebřík. Pro vyšší dvoupatrové budovy se vyrábí speciálně upravený kartáč. Je to vlastně takový kříženec mezi kartáčem a škrabkou, který se nasadí například na násadu od koštěte. Nebo se k nim prodává speciální teleskopický nástavec.

  • Robotické čištění

Protože věda hodně pokročila, existuje už i robot na čištění okapů. Sice to zní jako epizoda z béčkového sci-fi filmu, ale opravdu je to reálné. Odolné gumové vyhazovače odstraní z okapů spadané listí, malé větvičky i další drobné nečistoty.

Praktické kartáče dočistí okap a vymetou z něj i jemný prach. Robot je konstruován tak, aby prošel všemi druhy okapů - zvládá tedy prý okapy oblé, hranaté, vysoké i úzké. Ovládání můžete volit automatické i manuální. Velkou nevýhodou je jeho cena. Robot se prodává už za osm tisíc korun.

Když nepomůže robot, nastoupí profíci

Jestliže však doteď okapy zůstaly stranou vaší pozornosti, nemá cenu kupovat robota. Raději si na léčbu jejich "léčbu" povolejte specialisty. Takové firmy mají mezi svými zaměstnanci odborníky na výškové práce. Výhodou je, že vám okap nejen důkladně vyčistí, ale podle potřeby i opraví, vybraný nepořádek odvezou a ekologicky zlikvidují. Pomoc odporníků se hodí především u budov, které jsou ve špatném stavu a okapy i zdivo na nich drží jen silou vůle.

Předem ale počítejte, že za takovou službu slušně proluftujete eněženky. Za běžný metr vyčištěného okapu si firma účtuje 40 korun. U náročnějšího zákroku to může být 100 až 200 korun. Cena se může lišit podle míry znečištění, přístupu k okapu a jeho typu. K částce za čištění si nezapomeňte připočítat cenu dopravy.

Můžete se šikovně "pojistit"

Nebaví vás čistit okapy a ani za to nechcete vyhazovat peníze, čas a energii? V tom případě se preventivně ,,pojistěte“. Jestliže máte okapy vyčištěné anebo rovnou fungl nové a nechcete se jimi už v budoucnu dále zabývat, zainvestujte a přidělejte do nich speciální ochrannou mřížku. Dodávají je výrobci okapů a jejich příslušenství a zpracovatelé plastů. Běžný metr stojí asi padesátikorunu.

Vhodnější bývá pořídit válcovou podélně prostřiženou mřížku. Listí se větrem větrem sfoukne, díky prostřihu se mřížka do okapů lépe nasazuje. Chránit je možné i svody. Do horního otvoru v okapu se vloží speciální mřížka z plastu nebo mědi - vypadá trochu jako klec na kanára. Ta zaručí, že listí nenapadá do svodu a neucpe okapovou vpusť.