Že červen znamená konec sázení? Omyl, ještě se dá všechno dohnat

Topolovka a jahody sice nemají moc společného, ale nebojte se sázet klidně hned dnes
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jestliže doteď vaše zahrádka zela prázdnotou, nesmutněte. Na sázení není nikdy pozdě. Můžete sázet ovoce, trvalky, dřeviny, ale i pokojovky. Pojďme se tedy společně podívat na to, co všechno ještě můžete dohnat. A co si počít, když už záhon nebudeme chtít nějakou chvilku využívat?

Červen má většinou počasí celkem proměnlivé. Z velkých veder hladce sklouzne k obrovské průtrži mračen. Toto nestálé počasí ale nemusí být vůbec k zahození, protože skvěle vyhovuje například rododendronům, růžím, kosatcům či pivoňkám. Stejně se vede i ovoci a zelenině.

Co takhle rajčata a papriky?

První polovina června je nejideálnějším obdobím na výsadbu rajčat a paprik. Sázet můžete všude a do čehokoliv. Když postrádáte skleník, můžete sazenice zasadit do záhonů a truhlíků. Kdo nemá zahrádku, v pohodě si vystačí i s obyčejným balkónem.

Do truhlíků bychom neměli kupovat obyčejná velká rajčata, ale malá cherry rajčátka. Stejné je to i u paprik. Takto malé sazenice jsou na pytlíku i speciálně označené. Nesou název "balkónové", takže se nemůžete splést.

Tipy pro zahrádkáře

Jestliže jste klasickým vesničanem se zahradou, do které si chcete něco zasadit, začněte v tomto období pěstovat třeba kedlubny, zelí a okurky. Dají se sázet také ředkvičky. Ale pozor, ty po domácku vypěstované většinou opravdu hodně pálí. Dají se vysazovat opakovaně až do podzimu. Stejné je to i s cibulí a brokolicí. Pro pozdní sklizeň lze znovu zasít mrkve, saláty, červenou řepu, roketu, cibuli sazečku.

Jak jsou na tom květiny?

Je na čase vytáhnout zazimované okrasné květiny, přesadit je do truhlíků a umístit ven na sluníčko. Ze zakoupených či vypěstovaných sazenic je také můžete teprve osazovat. Na slunná místa se hodí muškáty, petunie, lobelky, šruchy, ale také balkónová rajčata, i bylinky. Stinná místa rozsvítí begonie, doplňovat je může splývavý břečťan a máta. Trvalky, zvláště ty vyšší, vyvazujeme a upevňujeme k opoře.

V červnu se dá už i sklízet. Jestliže bylo slunce dostatečně silné, můžeme otrhávat první jahody a maliny. Právě jahody, si zaslouží větší péči. Nebojíme se k nim nastlat piliny nebo slámu, abychom je chránili s kontaktem s vlhkou půdou. Zabráníme tak plísňovým chorobám.

Dvouletky se musí zasít nyní. Rozkvetou bohužel až v příštím roce. Mezi nejkrásnější patří náprstník, hvozdík bradatý, proskurník, topolovka, chejr vonný. Samozřejmostí je pravidelné zalévání a přihnojování.

Dejte dřevinám tvar

Mezi dřeviny, které můžete na své zahradě pěstovat, se řadí de facto cokoliv, co vlastní dřevo. Jsou to tedy živé ploty, keře a stromy. Všechny dřeviny v okrasné zahradě si v tomto období žádají sestříhat a vytvarovat. U odkvétajících křovin odstraňujeme průběžně zbytky po květinách. Na přelomu jara a léta je vhodné období k množení listnatých okrasných dřevin, a to pomocí řízkování.

Co ano a co ne?

Nikdy nenechávejte záhon ležet ladem. Půda začne vysychat a ztrácí důležité minerály. Jestliže už dále nechcete nic pěstovat, zasejte do prázdného záhonu zelené hnojení, které záhon bezpečně ochrání nejen před vysušením, ale také před vlezlým plevelem, který vám na opuštěném záhoně naroste ihned potom, co zaprší.

Nebo vybírejte užitečné rostliny, o které se tolik nemusíte starat. Například svazenku, kterou uděláte službu všem včelařům v okolí. Je to totiž medonosná rostlina a nabaští se vám tam množství včel. Navíc vypadá krásně a sladce voní. Dá se také vysadit i řepka. Na tu ale pozor, pokud byste na stejných záhonech dalších šest, sedm let chtěli pěstovat brukvovitou zeleninu.

Obě plodiny totiž přenášejí nádorovitost košťálovin. Kromě obohacení půdu o celý komplex živin zelné hnojení chrání dočasně odkrytou půdu před vysoušením sluncem, erozí větrem a vymýváním živin deštěm.