Zbavte se veškerého hmyzu s domácími repelenty

Zbavte se much, komárů, ovádů i klíšťat a klošů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nemáte rádi otravný hmyz, ale nejste ani velkými fanoušky chemie? Není nic jednoduššího, než si repelent vyrobit doma. Ušetříte tak nejen peníze, ale i své zdraví. Jak na to?

Máte děti, jste hákliví na chemii, nebo prostě jen už máte po krk nefunkční smradlavé chemie? Repelenty si zvládnete snadno umíchat i doma. Dělaly to ostatně už i naše babičky a prababičky. 

Ani domácí repelenty nejsou vždy stoprocentní. Mají zkrátka i svá negativa. Některé působí jen krátce, jiné nefungují vůbec nebo nás nemile překvapí. Část z nich může mastit, špinit, dělat fleky nebo ošklivě zapáchat. Možné je i to, že doma vyrobený repelent způsobí alergickou reakci, zvláště nebezpečné jsou v tomto ohledu ty, které jsou hodně koncentrované. 

Na rozdíl od chemických, které často deklarují, že působí úplně na všechny druhy hmyzu, podomácku vyrobené lektvary mají většinou užší cílení, jen na konkrétní typ otravných potvůrek. Vlastní výroba repelentů pak vyžaduje určitou znalost a zkušenost. Pokud ji nemáte, bude nejlepší se do puntíku držet návodu. Při louhování je totiž možné zkazit účinek repelentu tím, že necháte bylinky působit příliš dlouho nebo příliš krátce. 

Které bylinky mají účinek?

Zajímavé je, že vliv na chování hmyzu má téměř 300 rostlin, které na našem území dobře známe, tyto byliny obsahují často eukalyptus, linalolu nebo thujonu. Všechny tyto látky hmyz odpuzují poměrně efektivně a s některými pracují i chemické repelenty.

Útočiště před hmyzem představují v našich podmínkách především muškáty, máta, levandule nebo tymián a šalvěj. Z koření pak skvěle funguje i hřebíček.

Recepty

  • Hřebíčkový zázrak na mouchy

Potřebujete: 20 hřebíčků, které roztlučete. 100 ml lihu. Dobře, teď je nejdůležitější nechat repelent louhovat po dobu dvou týdnů. Raději dobu neprodlužujte a víc hřebíčků nepřidávejte. Riskujete totiž podráždění kůže při aplikaci přímo na tělo.

Tento repelent báječně funguje na komáry, ale i drobné mušky a další otravný hmyz v lese. Proti klíšťatům se však moc neosvědčil.

  • Tajemství muchomůrek červených

​Zajímavé je uvědomit si, že slovensky se říká muchomůrkám muchotravky. Tento recept se nepoužívá jako běžný repelent na tělo. Perfektní je ovšem do míst s vysokou koncentrací much! 

Potřebujete: 6 muchomůrek červených a litr mléka. Postup je jednoduchý, do velkého hrnce rozkrájíte muchomůrky a zalijete je mlékem. Mouchám tato kombinace omamně voní a když se jí přijdou napít, tak rychle propadají do omámeného stavu. Často se pak samy umlátí o okno nebo o okolní zdi ve snaze odletět. 

  • Okyselte jim to

Potřebujete: tři velké hrsti bylinek a ocet. Můžete vsadit na jednu, nebo kombinovat. Ideální bude pelyněk, levandule, šalvěj a rozmarýn. Byliny přelijte vřelou vodou a nechte louhovat do zchladnutí. Nakonec přidejte dvě lžíce octa. Pokud bojujete s octovým zápachem, zkuste jablečný ocet, který není tak nevábně cítit. 

Jestli jste vsadili na tento jednoduchý přípravek, nebojte se jím nešetřit a velkoryse ho aplikovat každé dvě hodiny. Měl by působit také proti klíšťatům a klošům. Nemají ho rádi ani komáři! 

  • Kloši, ven

Potřebujete: 30 kusů hřebíčku a dvě deci francovky. Nechte vylouhovat asi 30 kusů hřebíčku po dobu jednoho týdne ve francovce. Pak aplikujte na tepny a místa, kde proudí krev. Kloši tento smrad nenávidí a vyhnou se vám obloukem!

  • Ořechy proti hmyzu

Potřebujete: půl kila pokrájených zelených slupek z vlašských ořechů svaříte cca v 1 litru vody (pozor, obarví hrnec) a vychlazený extrakt rozlijete do lahviček s Alpou v poměru 1:3 (tři díly extraktu na jeden díl lihu).

Přípravek vás mimo jiné příjemně ochladí. Jeho doba výdrže je opravdu solidní, hmyzu budete smrdět asi pět hodin. Tento lektvar působí skvěle také proti klíšťatům.