Natrhejte si šípky: Léčí mnoho neduhů, vyrobíte z nich také víno nebo džem

Proč sbírat plody růžé šípkové? Mrkněte se dál do fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

K podzimu tradičně patří sklizeň z našich zahrádek, ale i z naší přírody. Nejde jen o to zaplnit spíže chutnými pokrmy a doplnit zásoby na zimu, ale můžeme něco udělat i pro svoje zdraví. Příroda toho poskytuje nepřeberné množství. Šípky jsou toho krásným důkazem.

Září je ideálním obdobím na sběr šípků. Z plodů růže šípkové jde udělat lahodný čaj, ale šípky jsou i významné pro léčbu mnoha neduhů. Přečtěte si, co vše lze z obyčejných plodů z přírody vyrobit.

Šípek je možné používat i dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky nejsou známy.

Při sběru šípku spojíte příjemné s užitečným – užijete si příjemnou podzimní procházku a uděláte něco pro své zdraví doplněním zásob šípky, plných vitamínů a dalších důležitých látek pro naše tělo.

Růže šípková je planý keř, dorůstající zhruba do výše dvou metrů. Květy jsou bledě růžové a mají pět okvětních plátků. Plodem jsou šípky, které obsahují velké množství světle hnědých nažek.

Nejčastějším využitím šípků je čaj

Nejpoužívanějším produktem je čaj. Posiluje organismus, má močopudný účinek a je vhodný i při zánětech močových cest, všeobecně proti infekcím a pomáhá při nachlazení. Plod je možné používat i dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky nejsou známy.

Využitelné jsou i okvětní lístky, které mají protizánětlivý a protirevmatický účinek. Šípkovou růži najdete na stráních, na okrajích lesů, na mezích a vyskytuje se po celé České republice.

Je zdrojem mnoha prospěšných látek

Plod růže šípkové je bohatý na vitamín C, obsahuje beta karoten, třísloviny, vitamíny B, kyselinu citronovou a jablečnou, dále i pektin, flavonoidy, draslík, vápník a další minerální látky. Nejlepší konzervace je sušení, a to v troubě či sušičce asi na maximálně 50 °C. Dobře usušený šípek je viditelně seschlý, má tmavě červenou barvu a typickou vůni.

Okvětní plátky se sbírají třeba i k ozdobě jídla nebo sušené se používají do koupelových solí, při výrobě domácích bylinkových mýdel apod.

  • Šípkový čaj

Hrst sušených šípků dáme do litru studené vody a necháme stát několik hodin. V momentě, kdy dostaneme chuť na čaj, směs ohřejeme, necháme pár minut probublávat a odstavíme. Poté přecedíme a můžeme popíjet. Plody mají výhodu, že se dají použít opakovaně. Když si ze šípků uděláme čaj, můžeme znovu zalít plody vodou a následně chvíli vaříme. Čaj z druhého a třetího výluhu je nejkvalitnější.

  • Šípkový sirup

Na jeho výrobu potřebujeme půl kilogramu plodů, klidně použijeme i přemrzlé a zalijeme půl litrem vody a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut a pak přecedíme přes plátýnko. Do horké směsi přidáme 0,5 kg cukru či med, necháme rozpustit, slijeme do lahví a dáme do chladu. Sirup můžeme používat jako lék, používat jako šťávu nebo jej využít k oslazení čajů.

  • Šípkový džem

K výrobě šípkového džemu potřebujete 1 kilogram šípků, 600 gramů cukru a vodu. Nic víc. Šípky bez stopek a takzvaných bubáků rozkrájejte a dobře operte, nasypte je do hrnce a zalijte vodou. Pak pomalu vařte doměkka.

Rozvar pak musíte propasírovat přes síto, aby v něm nezůstaly nepříjemně pichlavé štětinky. Propasírovaný šípkový protlak znovu uveďte do varu, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Džem nalijte do předehřátých sklenic a uzavřete víčkem, otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.

  • Šípkové víno

Na 5 litrů vína potřebujete 2 kg čerstvých šípků, 900 g cukru, 4,5 litrů vody, 5 g kyseliny citrónové. Šípky propereme v čisté vodě, zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Ke kvašení šípků použijeme asi 3x větší nádobu a přidáme kyselinu citronovou.

Když spadne polovina plodů na dno, víno je vykvašené. Nálev můžeme ještě několikrát po sobě zkvašovat a přidáváme kromě cukru ještě živnou sůl (2 g na 5 l vína). Živná sůl je vlastně výživa pro kvasinky a koupíme ji v obchodě.

Hotové víno pak stáčíme hadičkou do lahví tak, aby se zátka dotýkala hladiny. Volně uzavřeme závěr, aby víno mohlo dále kvasit. Víno poté čistíme taninem a želatinou (na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny). Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte. Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.

Klíčová slova: