Nastala doba na sázení česneku, vyrobte si z něj chřipkové tonikum

Česnek je všestranným pomocníkem v kuchyni. Co s ním dále?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Také vás štve, jak přidáváte do pokrmu více a více česneku a ono to pořád není správně dochucené? Tak si vypěstujte svůj vlastní, to je ta pravá síla. Právě teď je na to ten správný čas. Poradíme vám, jak na to.

Běžně totiž koupíte v supermarketech a jiných prodejnách česnek z Číny nebo Španělska. Než se k nám tahle skvělá zelenina dostane, trvá to od klidně někdy až rok. Takže se vám může stát, že rozeberete palici a najdete tam shnilé nebo zaschlé stroužky.

Kvalitní český česnek zkrátka musíte koupit u farmářů nebo v nějakém malém obchodě či přímo u pěstitele. Nebo si ho vysadit a k tomu je nyní ta správná doba.

Pokud stihnete česnek vysadit nyní na podzim, dočkáte se úrody již v polovině července. Nejdříve si sežeňte stroužky určené k sázení. Příprava půdy je také důležitá. Rostlině vyhovují středně těžké, hlinité půdy se středně vysokým obsahem živin. Můžete do záhonu před sázením zarýt nadrobno nasekanou trávu a pomocí hrábí zapravte do půdy kompost. Pozor na přemokřené záhony, tam česnek příliš neporoste a z úrody nebudete nadšení.

Česnek po česneku do záhonu nepatří

Rady pro pěstování česneku nám prozradil také pěstitel Petr Kumšta. “Pozor, česnek po česneku či po jiných cibulovinách můžeme na stejném záhonu pěstovat nejdříve za pět let, v případě, že se vyskytla bílá hniloba, až za 10 let. Používáme zásadně zdravou sadbu, nejlépe uznanou. Před výsadbou stroužky česneku moříme po dobu 20 až 30 minut proti plísni přípravkem Merpan. Proti háďátku použijeme k moření některý ze sirnatých přípravků po dobu dvanácti hodin,“ připomněl Kumšta.

Česnek podobně jako cibule nesnáší přímé hnojení chlévskou mrvou. Před výsadbou zkontrolujte, zda stroužky nemají poškozený obal, protože by je mohly napadnout houby. Co nevyhovuje, spotřebujte v kuchyni. Stroužky pak sázejte asi pět centimetrů hluboko a deset centimetrů od sebe. Rozestup mezi řádky nechte až dvacet centimetrů. Záhon pak zalejte.

Česnek pomáhá při mnoha problémech

Že je česnek zdravý, ví dnes i malé děti. Na co všechno příznivě působí? Jeho konzumace či užívání v podobě tonika pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení, při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin.

Má příznivé účinky při arterioskleróze, chrání organismus před trombózou, je známý svým příznivým účinkem na snížení krevního tlaku, léčí křečové žíly a také pomáhá na žaludeční a střevní potíže.

Připravte si domácí léky proti chřipce i vysokému tlaku

Abyste nemuseli konzumovat a chroupat samotné stroužky česneku a pak se za vámi táhnul nepříjemný odér, existuje řada česnekových přípravků, které pořídíte v lékárnách. Kdo ale přeci jen dá na domácí výrobu, může si připravit například kombinaci medu a česneku. Se sychravým podzimem se bude určitě něco podobného hodit.

Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu. Původní vlastí česneku je Mongolsko a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny.

Med se syrovým česnekem

Použijeme dva až tři stroužky česneku, nadrobno je nasekáme a přidáme lžíci medu. Užívá se každý den.

Vaši imunitu pak skvěle nakopne česnekové tonikum. Zklidní záněty v krku, léčí chřipku a nachlazení a zklidňuje i bolest.

Česnekové tonikum

Nasekáme pět stroužků česneku nahrubo, přidáme polévkovou lžíci nasekaného čerstvého zázvoru a jablečný ocet, jeden citron a dvě hrubě nasekané chilli papriky. Pozor na pokožku při práci s těmito ingrediencemi.

Můžete si popálit kůži či sliznici. Vše dáme do keramické misky, přidáme nakrájenou cibuli v jedné vrstvě, pak česnek, papričky i se semínky, zázvor. Vše pak zalijte šťávou z citronu a nakonec zalijte jablečným octem. Dejte do nádoby a tu řádně uzavřete. Nezapomeňte ponechat asi centimetr volného prostoru pod uzávěrem. Užívejte pak lžičku pravidleně do vymizení příznaků nebo preventivně.