Pampeliška, pravý klenot mezi léčivkami. Vykopejte si kořen teď na podzim

Pampeliška je mezi bylinkami takovým malým zázrakem. Zdá se vám, že nyní na podzim je tak trochu mimo se jí zabývat, když se příroda chystá k zimnímu spánku? Opak je však pravdou. Nyní je doba úplně nejvhodnější. Proč? Čtěte dále.
 

10.10.2017 - 16:15   |  
Květy se dají použít na výrobu medu nebo sirupu
Zobrazit fotogalerii (4)

Pampelišky. Kdo by je neznal odobně jako odborný název téhle květiny – smetanka lékařská. Její druhové jméno lékařská už ale v té záplavě tablet a různých podpůrných preparátů, kterých jsou plné lékárny, poněkud zapomínáme. Přitom pampeliška je opravdu klenotem přírodní lékárny. Léčivé jsou nejenom listy, ale i stonek, kořen či květ.

Až zázračné léčebné účinky pampelišky jsou známy tisíce let. Zrovna tak pampeliškový med nebo sirup z květů se používají odnepaměti a je to významná rostlina pro včely na jaře, kdy ještě tolik potravy v přírodě nemají.

Možná si říkáte, že v říjnu je tak trochu pozdě řešit léčebné účinky těchto květin, které v zahradě a na zahrádce spíše bereme jako plevel. Opak je pravdou. Kořen pampelišky má totiž největší léčebnou sílu na jaře a nyní na podzim.

Je bohatým zdrojem léčebných látek

Nebudeme se tedy nyní zabývat květy, které se musí kvůli nemožnosti sušit zpracovávat jen na med a sirup. Ještě nyní ale můžeme najít listy. Jsou plné vitamínů C, A, B, D a betakarotenu a jsou vydatným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku.

Dokonce mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Z čerstvých listů se dělá salát, který má hlavně na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů alespoň trochu přidává.

Vynikající je salát

Listy chutnají podobně jako například čekanka, to znamená mírně nahořkle. Nejvhodnější pro spotřebu v čerstvém stavu jsou mladé listy s nižším obsahem bílého mléka. Věřte, že z takových lístků když uděláte salát, na který jste zvyklí z klasického listí salátu, neuvěříte, že má skoro podobnou chuť a navíc něco uděláte pro své zdraví.

V kdejaké brožurce o přírodní medicíně najdeme jednoduchý recept na očistu těla. Stačí si denně po dobu dvou týdnů dopřát hrst čerstých lístků. Pročistí nám ledviny, játra a pomůže i s trávením. Listy  také pročišťují pleť. Jen by se měly mít na pozoru těhotné ženy, kterým se listy smetanky ve větším množství nedoporučují konzumovat. Při trhání listů či sběru květů a kořenů dávejte pozor, kde drogu sklízíte.

Kořen pampelišky je také plný účinných látek podobně jako listy, dokonce jsou v něm zastoupeny ve větší míře. Je ideální pro lidi, kteří trpí na žlučníkové koliky, a pro ty, kdo mají všeobecně horší trávení, protože podporuje tvorbu žluči. Užívá se i při zánětlivých onemocněních žaludku a má skvělé účinky při detoxikaci organismu.

Pomáhá tedy i lidem, kteří to přeženou nebo přehánějí s alkoholem či jinými drogami. Snižuje také hladinu krevního cukru, ale i cholesterolu. Umí dokonce snížit i krevní tlak. V neposlední řadě by měli zbystřit i lidé, kteří trpí na nemoci kloubů, jako je revmatizmus, dna a podobně. Zkrátka pampeliška je zázračný dar přírody, jenž navíc chrání před degenerací kloubů a chrupavek a vůbec má jeho užívání příznivý vliv na stavební aparát těla.

Pampeliška lékařská nebo  smetanka lékařská je běžná rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Má nápadné žluté květenství, tzv. úbor, který se posléze mění v plodenství ochmýřených nažek. Roste obecně na loukách, u cest a na trávnících, kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim.

Vypravte se na sběr kořene

Sběr kořene je náročnější než sbírání listů, ale námaha se určitě vyplatí. Ideální doba pro to je, jak jsme uvedli výše, na jaře, ale také nyní na podzim, kdy si rostliny uložily zásobní látky na příští sezonu. Kořen prostě vydolujeme ze země, opereme, vyčistíme a nakrájíme na kousky. Ty pak někde ve stínu nebo v sušičce sušíme. Dobře usušenou drogu skladujeme nejlépe v uzavřené nádobě.

Ještě nyní najdeme čerstvé lístky smetanky, a tak si můžeme připavit třeba čaj.

  • Čaj ze sušených nebo čerstvých lístků:

Do šálku dáme asi čtvrt jeho objemu čerstvých lístků nebo vrchovatou lžičku sušených. Zalijeme horkou vodou a pět minut necháme louhovat.

  • Užívání sušeného kořene:

Vrchovatou čajovou lžičku sušeného a nařezaného kořene krátce povaříme ve čtvrt litru vody a 15 minut necháme ještě louhovat. Pijeme jej po doušcích a při pálení žáhy či žaludečních nebo jiných trávicích problémech.


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.