Víte, co je žebrovice? Dekorativní kapradina z lesa, která vám zkrášlí skalku

Žebrovice různolistá je horská kapradina, ale můžete ji pěstovat i na zahrádce či skalce. Podívejte se na fotky
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Skoro každý obdivuje cizokrajné rostliny či dřeviny na zahrádkách, ale málokdo si uvědomuje, jaké skvosty rostou v naší přírodě. Už máte na skalce žebrovici? Ne? Tak se podívejte do fotogalerie, jak je krásná.

V horských smrčinách roste krásná kapradina žebrovice různolistá. V české přírodě se s ní potkáte v horách, ale i v Brdech. Vyhledává vyšší polohy s vyšším úhrnem srážek a má ráda stín.

Její druhové jméno různolistá má své opodstatnění. Tvoří totiž dva typy listů. Jedny jsou vegetativní a ty druhé - od nichž má jméno - jsou žebrovité a slouží k rozmnožování. Jen na nich se totiž tvoří výtrusy, jimiž se kapradina rozmnožuje.

Rostlina je velice dekorativní - sluší jí to v lese, ale i na skalce. Ale pozor! Z lesa ji rozhodně domů nenoste. Je vzácná a chráněná. Kapradinu ale koupíte v každém lepším obchodě, který se věnuje rostlinám pro dům a zahradu.

Dopřejte kapradině stín a kyselou půdu

Kapradiny jsou výtrusné cévnaté rostliny, čili kapraďorosty. Současné druhy jsou z velké většiny byliny, ale v některých oblastech rostou i stromovité druhy.

Jen ji musíte doma dopřát, co má ráda - tedy humózní, výživnou půdu s kyselým pH. Miluje polostín až stín a na vlhkost je náročná.

Uplatní se tedy ve stinných partiích zahrad pod jehličnany, ale i na skalce, kde není vystavena slunci a je kryta stínem stromu. Nesnáší vápník v půdě a holomrazy. Z hor je totiž zvyklá na sněhovou pokrývku a kyselou půdu.