Podzim je tady: Podívejte se, jakou nádheru dokáže vykouzlit

Mlha a barevné kapradiny v lese. Podívejte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (34)
 

Podzim je sice pro někoho nepříjemným obdobím, ale jsou lidé a zvláště fotografové, kteří tuhle část roku milují. Víte vůbec, proč se na podzim zelené listí promění v paletu barev? Tak čtěte dále a nezapomínejte se podívat do fotogalerie.

Letošní podzim si poněkud pospíšil. I když nás nyní zřejmě čeká počasí podobné babímu létu, každý, kdo sleduje přírodu, vám řekne, že nástup podzimu má oproti předchozím rokům tak měsíční náskok.

Příroda se oblékla do barevného hávu předčasně a po deštivých a podmračených dnech nás podle meteorologů čekají prosluněné dny, tak toho využijte a vyrazte do přírody, která je v tomto období neskutečně pestrá.

Když se optáte kteréhokoliv fotografa přírody, jaké roční období má nejraději, většinou odpoví, že podzim. Tak si také užijte podzimní přírodu jako oni a kochejte se její nevšední krásou, která je pomíjivá a za chvíli jako mávnutím kouzelného proutku zmizí.

Listy jsou plné barviv, podzim s nimi zamíchá

Všichni se na podzim kocháme paletou barev, ale víte vůbec, proč se zelené listí takhle najednou zbarví?  Zelené zbarvení je způsobeno chlorofylem. Ten v době vegetace zachycuje sluneční energii a díky fotosyntéze vytváří látky důležité pro stavbu rostliny. Není to ale jen chlorofyl, který je v listech obsažen. Je v nich i několik žlutých a oranžových barviv. S odcházejícím létem a tedy poklesem slunečního svitu a teploty klesá aktivita fotosyntézy a začíná se rozkládat i zelený chlorofyl.

Chlorofyl je zelený pigment obsažený v zelených rostlinách, sinicích a některých řasách. Chlorofyl v průběhu fotosyntézy absorbuje energii světelného záření a používá ji k syntéze sacharidů z oxidu uhličitého a vody.

Ten uvolňuje místo pro žlutá a oranžová barviva, která se nazývají karotenoidy. Tato barviva jsou proti rozkladu podstatně odolnější a zůstávají proto v listech i po rozkladu chlorofylů. Proto na podzim převládají tyto barvy.

U některých stromů nebo keřů se na podzim ukládá v listech i větší množství tříslovin - jejich přítomnost pak spolu s karotenoidy dodá listům hnědé zbarvení. Každá rostlina má jednotlivých barviv rozdílná množství a zbarvení je výsledkem smíchání obsažených barev. Vznikají tak různé škály od žluté až po červenohnědou.