Tyto houby raději ne!

Příroda muchomůrkám červeným nadělila halucinogenní působení
 

Hezky zapršelo, a tak houby možná porostou. Jestli dnes půjdete do lesa, některým se raději vyhněte. I když… Příroda to vymyslela s nimi tak, že jim dala hodně, ale opravdu hodně zajímavé účinky.

Pro čarodějnice ano

Dekorativní, obvykle nádherně vybarvené, ale pozor na ně. V německých zemích se jim říká „létací houba“, protože si z nich prý vyráběly čarodějnice své létací masti. Halucinogenní muchomůrka červená je ale krásná na pohled a rozhodně si ji s žádnou jinou houbou nespletete. Po staletí se její neurotropní účinky využívaly při náboženských obřadech. Na Dálném východě se údajně z ní připravoval nápoj, který způsoboval silnou opilost, po smíchání macerované houby se šťávou jednoho druhu vrbky se prý dostavila euforie a změněné stavy vnímání. To prý vyzkoušeli na Sibiři.

Kalich smrti

Zato muchomůrku zelenou snadno zaměníte s jinými, třeba s holubinkami. Pravděpodobně víte, že musíte pečlivě zkoumat poznávací znamení této houby, tzv. kalich smrti – bílou pochvu částečně ukrytou v zemi.

Kalich smrti muchomůrky zelené

Tato houba má údajně lahodnou chuť, ale rozhodně se toto tvrzení nepokoušejte ověřit, protože je to nejjedovatější u nás rostoucí houba. Smrtelnou dávku způsobí už 50 gramů této muchomůrky.

Zajímavosti z tajemného světa hub

Choroš troudnatec kopytovitý se dožívá i 12 let! Hodně roste na Šumavě. Po staletí se zpracovával, máčel, sušil, naklepával a válel až do tvaru kůži podobného hadru, který se pak máčel ve směsi popela, horké vody a moči. Po uschnutí (suchý jako troud!) se nadrtil a vznikl troud používaný pro rozdělání a uchovávání ohně.

Hadovka smrdutá se používala jako zvířecí afrodiziakum na podporu říje.

A jelenka obecná? Matthioli o ní píše: „O této hubce staří nepsali ničeho, avšak vezme-li se z jejího prášku půl loktu s kventlíkem dlouhého pepře, má moc rozmnožovati přirození. A také u žen mléko v prsích…“

Klíčová slova: