Když jsou brambory odporně nasládlé. Můžeme to nějak ovlivnit?

Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chakonin
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Určitě se vám už stalo, že jste při vaření narazili na problém. Vymyslíte si nějaký pokrm a jako přílohu uvaříte brambory. Jenže ty jsou nečekaně sladké, že se nedají použít. Co se nimi stalo a jde to napravit?

Brambora je živý organismus, a proto při uskladnění vyžaduje specifické podmínky. Když se na to zapomene, čeká vás nyní v zimě po jejich uvaření nepříjemné překvapení. Brambory jsou nasládlé a většinou nepomůže ani více soli. Dá se to nějak napravit? Popravdě řečeno, oběd už tím nezachráníte. Spíše se musíme snažit tomu zabránit při příštím vaření brambor.

Co s nasládlými bramborami?

Nasládlé brambory můžeme spotřebovat v takových jídlech, kde se nasládlá chuť ztratí. Na mysli máme veškeré bramborové těsto. Například plněné bramborové knedlíky, zapékané brambory se zeleninou a uzeninou, brambory na paprice či saláty. Použít jdou do bramboráků.

Ostatní ingredience sladkou chuť potlačí. V žádném případě se z těchto brambor nepokoušejte ze zoufalství udělat kaši. Tam sladká chuť ještě více vynikne a jídlo skončí v odpadcích.

Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Jejich rozšíření v evropském zemědělství počátkem 19. století ochránilo Evropu od cyklických hladomorů a epidemií kurdějí.

Problém je ve skladování

Nasládlosti brambor se dá předejít. Vzniká totiž přemrznutím, i když hlízy jsou choulostivé už na teplotu nižší než 4 °C. Problém je totiž ve skladování. I když brambory koupené v obchodě nemusí být namrzlé, klidně vám namrznou cestou z obchodu. Vyvarujte se proto dopředu nákupu brambor v zimě na tržištích. Podobně tam nekupujte ovoce a zeleninu. Nepoznáte, že jsou plody nebo hlízy prochladlé nebo namrzlé, ale poznáte to až doma - ovoce začne hnít a brambory vlivem nízkých teplot zesládnou.

Brambory nenechávejte třeba na balkoně a nedávejte je do lednice. Zrovna tak po nákupu brambor, které položíte do auta, byste měli pospíchat domů. Pokud máte více brambor, skladujte je třeba v bedýnkách, ale v takové vrstvě, aby mohly hlízy dýchat. Důležitá je tma, jinak začnou klíčit.

Proč brambora zesládne?

Konzumní brambory se musí skladovat při teplotě minimálně ke 4 °C. Sladké jsou po prochladnutí proto, že se škrob začne měnit v cukry. Někdo doporučuje už takto nasládlé hlízy nechat před kuchyňským využitím několik dní ležet v bytě, aby zmizela sladká chuť.