Robotické sekačky vám ušetří čas. Na kolik vyjdou a jak vybrat tu pravou?

Robotické sekačky jsou trendem posledních let
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chcete mít doma fantasticky posekaný trávník a nechcete jezdit každý den se sekačkou? Pořiďte si "robota" v podobě robotické sekačky. Když máte na zahradě větší drny, výraznější sklon nebo hodně překážek, nebude taková sekačka úplně dobrou volbou. Pokud ale disponujete upravenou zahradou s poměrně čerstvým trávníkem, může to být naopak skvělý pomocník.

Je to podobné jako s robotickými vysavači. Pokud máte podlahu velkou, plochou a krásně hladkou, bude robotický vysavač fungovat perfektně. Pusťte sem ale děcko s hračkami, dejte sem koberec s vysokým chlupem nebo sem postavte stůl se šesti židlemi a budete mít problém. Robotické sekačky nezvládnou velké kopce, členitý terén a může je zastavit lecjaká překážka v cestě. Takže anglický trávník můžete mít jen tam, kde je plocha jak na tenisovém kurtu.

"Vyplatí se investovat do silnějšího výkonu sekačky," radí specialista Tomáš Nevečeral.

Tomáš Nevečeřal, produktový specialista, radí: „Při výběru robotické sekačky na míru vašim potřebám hrají roli zejména velikost pozemku, tvar travnatých ploch, případná kopcovitost terénu a možné překážky jako například plot. Pokud je terén svažitý, některé robotické sekačky s ním mohou mít problém, vyplatí se proto investovat do takového stroje, který má dostatečně silný výkon, aby si s takovým terénem poradil.“

Důležitou roli při výběru sekačky hraje sečená plocha

Hlavním měřítkem při výběru robotické sekačky by tedy měla být velikost sečené plochy. Technické nároky na sekačku se logicky liší, když bude muset sekat malou zahrádku před domem, nebo rozsáhlé pozemky o několika hektarech půdy.

Nejjednodušší způsob, jak vypočítat velikost sekané plochy, je spočítat celkovou plochu vašeho pozemku a od ní odečíst jednotlivé nesekatelné plochy, jako jsou půdorys domu, příjezdová cesta, květinové záhony, bazén a podobně.

S neobyklým pozemkem si sekačky poradí

Neobvyklý tvar pozemku by kvalitní robotické sekačce neměl činit žádný problém, výjimkou je však extrémně členitý terén. Nevhodným terénem pro robotickou sekačku je trávník dělený mnoha malými cestičkami, stejně jako plocha plná stromů. Pozor byste měli dát i na to, pokud na zahradě máte příliš mnoho vystouplých kořenů. Pokud však na vaší zahradě takovou plochu máte, můžete sekačce vytyčit pouze určitou část zahrady, o kterou má pečovat.

Záhonky či jiné květinové ostrůvky ohraničíte vodicí smyčkou, díky které sekačka bezpečně ví, kde sekat má, a kde naopak nesmí. Na první pohled je to snadné – položíte drát na zem a zajistíte ho přiloženými kolíky. Jenže pak zjistíte, že drát tu a tam vykukuje moc nahoru, zakopáváte o něj, sekačka ho přejíždí apod. Takže to tak jednoduché není a vy s položením ohraničujícího drátu strávíte třeba celý den. Může se i zakopat lehce pod zem, ale to je další práce navíc. Přestože si robotická sekačka s většinou zahrad umí poradit naprosto bez problémů, neváhejte se při složitějším členění vašeho pozemku obrátit na odborníky.

Sekačky s GPS si vytvářejí samy mapu, umí pak rozpoznat posekané části zahrady. 

V dnešní době si můžete na trhu vybírat i ze sekaček, které mají integrovaný GPS systém. Díky němu si sekačka vytváří mapu zahrady, včetně umístění ohraničujících a naváděcích vodičů. Sekačka následně umí rozpoznat, které části zahrady již sekala, a podle toho upravuje svůj pohyb při sečení.

Problém může nastat s akumulátorem

Důležitým parametrem je také výdrž baterie. Při porovnávání jednotlivých modelů si vždy odpovězte na tři základní otázky: jakým typem baterie je sekačka vybavena, za jak dlouho se plně dobije a jak dlouho nabitá baterie vydrží. Většina robotických sekaček totiž používá akumulátory, které po čase mírně znehodnocují svou kapacitu.

Může se vám tak stát, že sekačka poseče v naplánovaném čase jen půlku zahrady a pak se jede na pár hodin dobít. Jenže to už zase nemá přikázán časovým harmonogramem odjezd, takže polovina zahrady zůstává neposečená.

Volně otočné břity zajistí dokonalý střih trávníku

Další věcí, na kterou se musíte při výběru zaměřit, je systém sekacího zařízení a bezpečnost při jeho provozu. Nejvhodnější jsou volně otočné břity podobné žiletkám, které jsou nejen zcela bezpečné, ale zaručí i dokonalý střih trávníku. Zároveň si vždy zjistěte, jakou životnost mají ostří a po jak dlouhé době tedy bude nutné je vyměnit za nová.

Vždy byste také měli mít na paměti, že robotická sekačka je určena pro úpravu trávy, která není příliš vysoká. Obecně platí, že před prvním umístěním sekačky do akce je dobré trávník upravit na maximální výšku přibližně 5 cm, poté se o pravidelnou péči již bude starat robotická sekačka zcela sama. A to není tak úplně jednoduché. Nakonec můžete zjistit, že lehce utopené pochozí kameny znamenají pro robotickou sekačku nepřekonatelnou překážku, protože prostě zpětný nájezd na trávu znamená škobrtnutí senzorů.

Robotické sekačky pořídíme mezi pětadvaceti až osmdesáti tisíci.

Pokud budete mít možnost, je lepší si robotickou sekačku nejdřív na svém pozemku vyzkoušet, abyste neinvestovali desetitisíce do robotické sekačky, která odmítne kvůli vlnitému terénu půlku zahrady sekat.

Ceny kvalitních robotických sekaček začínají na zhruba pětadvaceti tisících a končí až u osmdesátitisícové hranice. Mezi přední výrobce pak patří Husqvarna nebo Gardena.

Klíčová slova: