Hra Kingdom Come: Deliverance si získala svět a teď dobývá i samotné Česko

Hra Kingdom Come představí české dějiny trochu jinak
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Podrobná rekonstrukce naší země z roku 1403 se skutečnými zbraněmi té doby. A navíc skutečný příběh krále Václava a Zikmunda. A světový hit je na světě. A jeden kovář, který změní budoucnost českého království... Proč je Kingdom Come tak úspěšná?

Kingdom Come: Deliverance je skutečně ryze česká hra z pera tvůrce Daniela Vávry, který stvořil i legendární hru Mafia. Hra je letos mezi nejprodávanějšími na steamu, což v českém překladu znamená, že ji hrají miliony hráčů po celém světě. Jen za první týden od jejího vydání bylo prodáno přes jeden milion kopií.

Celá hra je zakomponována do středočeské přírody, konkrétně v okolí řeky Sázavy. 

Silný příběh a revoluční útoky z pěti stran

Příběh a technologie jsou základem úspěchu. Na jedné straně stojí drama mezi trochu „nepodařeným“ synem Karla IV. Václavem, jeho nevlastním bratrem Zikmundem a úplatnou českou šlechtou a na druhé straně realistické ztvárnění soubojů, postav i Posázaví. Hráči se zapojují do impozantních historických bitev, které se odehrály v oblasti střední Evropy, a zúčastní se i obléhání hradů! Dalším příkladem kvality hry jsou revoluční útoky na nepřítele z pěti stran. A postavy tak realistické, že když jsou unavené, zpomalují… a řinčení kovových mečů, míhání tětiv luků a svištění šípů se brzy dostane pod kůži. Další perličkou je i historická korektnost, ve vývojovém týmu pracoval i historik!

Důchody 2018 přehledně: Povinné odvody za zaměstnance i nárok na důchod. Více čtěte: ZDE.

Příběh hry

Václav IV. se po smrti svého otce Karla IV. stává novým panovníkem Českého království. To se pyšní bohatou kulturou, oplývá stříbrem a mocnými hrady. Po korunovaci Václava ho však náhle uvězní jeho nevlastní bratr Zikmund a napadne zemi se svou armádou. Uprostřed chaosu začíná příběh Jindřicha, syna kováře. Armáda žoldáků zničí jeho domov a pobije celou rodinu. Jako jediný přežije a s ním se vydáte na cestu k vykoupení.

Úchvatná středověká příroda

Dalším skvělým počinem tvůrců ve hře je příroda. Celá hra je zakomponována do středočeské přírody, konkrétně v okolí řeky Sázavy. Díky tomu byla také vydána publikace, jejímž cílem je ukázat Posázaví turistům očima právě hlavního hrdiny hry Jindřicha. Tato publikace vyšla v českém i anglickém jazyce. Samozřejmě je ale brožurka určená i pro ty, kteří hru v životě nehráli. Ti mají možnost poznat Posázaví zase z jiného úhlu pohledu. Elektronická verze brožury je ke stažení ZDE. Tištěná verze je k dispozici v TIC Středočeského kraje v Husově ulici 21, Praha 1.

Konečně měl někdo dobrý nápad! Hra není žádná novinka, prodalo se už přes milion kopií. Novinkou je, že Středočeská centrála cestovního ruchu v rámci podpory turistického ruchu vydala originální mapu „Posázaví po stopách Jindřicha z Kingdom Come: Deliverance, kde uvidíte srovnání reálných staveb s objekty z hry". Kovářův syn Jindřich se ve hře dostane třeba na hrad Talmberk v Ratajích nad Sázavou nebo do Stříbrné Skalice.  Elektronická verze brožury je ke stažení zde. Tištěná verze je k dispozici v TIC Středočeského kraje v Husově ulici 21, Praha 1. Zajímavost i skvělý nápad!

Únikovou hru nabízí i Kutná Hora

Pokud vás toto téma neláká nebo zkrátka jen nejste zastáncem počítačových her, doporučujeme návštěvu středověké tvrze Malešov u Kutné Hory. Tam je totiž vybudována úniková hra. Únikové hry jsou v poslední době celkově hodně populární, tahle má ale jedno plus. Na tři hodiny se právě vy stanete jednou z postav hry a pomocí různých her a úkolů se budete muset dostat tam, kam potřebujete. A nejen to. Během hry potkáte herce v reálných kostýmech, z nichž každý má svůj příběh a dialogy, které ale mohou být důležité pro to, o co se budete snažit vy. Věřte, že 3 hodiny v Malešově uběhnou jako mávnutím proutku, ale během nich zažijete něco, co se nedá moc slovy popisovat. A reálný život v tu chvíli nebudete řešit.

Hra zatím sbírá úspěchy téměř na každém kroku

Hra Kingdom Come: Deliverance jako taková slaví úspěchy všude, kam se prozatím dostala. Mluví o tom miliony recenzí z celého světa. A dá se sehnat jak na hrací konzole, jako je PlayStation 4 či Xbox One, tak i na starý dobrý počítač. Bohužel ale pravdou zůstává, že hra je prozatím celá v angličtině.

Během soubojů a dialogů vám sice hra nabídne české titulky, ale český zvuk nehledejte. A druhou pravdou zůstává, že na to, abyste si tuto hru mohli pořídit, budete muset z peněženky vytáhnout minimálně 1 000,- Kč. Na druhou stranu poznat hrad Talmberk, Rataje nad Sázavou, kostel sv. Většího v Rovně či samotnou řeku Sázavu tak, jak tato místa asi vypadala v roce 1403, a zažít u toho obléhání, napadení země nebo pobití rodiny, to přece za to stojí, ne? A ještě u těchto zážitků budete v ruce třímat dobovou zbraň či se budete krčit v koutě a doufat, že přežijete…

Varování i volání o pomoc: Až polovina lidí s duševní nemocí se potýká s další chorobou. Více čtěte: ZDE.