Zpříjemněte ptactvu mrazivé období, ptačí budku vyrobí i kutil začátečník

Troufnete si? Ptáčci vaši práci jistě ocení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zima bývá nepříjemné období nejen pro nás, ale i pro ptáky. Pokud se na vaší zahradě často objevují, nebude od věci jim na období mrazu vlastnoručně vyrobit ptačí budku, ve které budou chráněni nejen před zimou. Výroba není složitá a výsledek vás bude těšit nejen v zimním období!

Máte zahradu, ale mrzí vás, že s nastupujícím podzimem se drobné ptactvo vytrácí? Sýkorky a další ptáci, kteří u nás tráví i mrazivá období, můžete na zahradu přilákat nejen krmítkem, ale také ptačí budkou, kterou zvládne vyrobit i kutil začátečník.

Jaké dřevo vybrat?

Dřevo na ptačí budku by mělo být především odolné proti povětrnostním podmínkám, nejlepší je tak dubové nebo bukové. Určitě vyberte to, které není napadeno žádnými škůdci, chcete přece do krmítka nalákat ptáky, a ne dřevomorku.

Co budete potřebovat?

Prkna

  • Základna o délce 12 cm
  • Přední stěna o délce 23 cm s vchodem (průměr 3,2 cm)
  • Střecha o minimální délce 18 cm a seříznutá v zadní části v úhlu 20°
  • Dvě boční stěny o velikosti 22 × 26 cm (horní část sešikmená v úhlu 20°)
  • Zadní stěna o délce 38 cm

Nářadí

Jak na to?

Nejprve ořízněte dřevo na potřebnou velikost a všechny hrany pečlivě obruste, aby se ptáci nezranili. Následně vyvrtejte otvor do přední stěny do výšky 18 cm. Pro malé ptáky stačí o průměru 3,2 cm. K tomu se nejvíce bude hodit okružní pila. Nezapomeňte si prkno podložit, nejlépe nepotřebným kusem dřeva, zabráníte tím rozštěpení.

Na boční stěny naneste lepidlo na dřevo a připevněte je k zadní stěně. Následně ještě každou zvlášť přivrtejte k zadní stěně dvěma šrouby pomocí aku vrtačky. Nyní už stačí na horní a spodní stranu zadní stěny vyvrtat dva otvory, které budou sloužit k připevnění budky.

Další částí je přední stěna, kterou ke dvěma bočním přilepíte pomocí lepidla. Pro pevnost budky ji doporučujeme ještě upevnit čtyřmi šrouby. Následně stejným způsobem připevněte střechu. Posledním bodem je základna. Do spodní části budky vyvrtejte pár otvorů (pro odtok vody) a připevněte ji lepidlem.

Kam ptačí budku umístit?

Budka je hotová, ale kam ji umístit? Nejlépe minimálně 2 metry nad zem, aby se k ní nedostali predátoři, například vaši chlupatí mazlíčci. Ideální bude severní strana stromu, protože tam budou ptáci lépe chráněni před deštěm.

Tip na závěr: V tomto chladném období byste neměli zapomínat ani na sebe, posílit imunitu můžete například domácími zeleninovými šťávami

Klíčová slova: