Když Renč spojí síly s Pawlowskou: Do kin míří Zoufalé ženy, lákají na stereotypy

Prohlédněte si fotografie z chystaného snímku
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Do kin míří snímek Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Pro koho není dostatečným lákadlem režisér Filip Renč, možná uslyší na jméno Haliny Pawlowské. Ta je jednak autorkou předlohy, jednak napsala pro film scénář.

Nový film Filipa Renče je jednou z nejočekávanějších novinek začátku roku. V kinosálech se bude muset potýkat se silnou konkurencí – do kin momentálně táhne diváky například nový snímek Woodyho Allena Kolo zázraků, nová pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny nebo čtvrté pokračování hororové série Insidious. Přesto se dá očekávat, že Zoufalé ženy dělají zoufalé věci bude jedním z divácky nejpřitažlivějších snímků prvních měsíců roku 2018. Tuzemští diváci se naučili na jméno režiséra Filipa Renče slyšet. Svědčí o tom mimo jiné jeho poslední snímek. Přestože byla Lída Baarová kritikou přijata rozpačitě, přitáhla do kin statisíce diváků.

Tentokrát v tom navíc Renč není sám. Halina Pawlowská je jednou z nejprodávanějších českých spisovatelek. Její kniha Zoufalé ženy dělají zoufalé věci z roku 1993 se v roce 2017 dočkala pokračování, jež nese název Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Právě tato kniha se pak stala námětem pro nový snímek Filipa Renče. Přestože je snímkem adaptací pokračování, tvůrci se rozhodli ponechat mu název prvního dílu. Vysvětlení je jednoduché: jelikož první díl zfilmován nebyl, mohlo by být slovo zase v názvu matoucí.

Stereotypem k úspěchu

V hlavní roli se ve filmu představí Klára Issová. Ztvárnila postavu Olgy, která studuje psychologii a která touží najít pravou lásku. Život jí do cesty klade jednu překážku za druhou, epizody se kupí. Dle zoufalého výrazu (zoufalé ženy), jímž nás Issová sleduje z propagačních plakátů, oblečena do svatebních šatů s mnohoznačným prasátkem v jedné a s jednoznačnou koblihou v druhé ruce, je zřejmé, že máme co do činění s tragikomickou postavou. Postavou, na jaké jsou diváci populárních komediálních snímků, které jsou spíše zbožím než uměleckým počinem. I trailery a několik ukázek, které jsou již nějakou dobu dostupné na internetu, naznačují, že snímek Zoufalé ženy dělají zoufalé věci pracuje se stereotypy.

Snímek Zoufalé ženy dělají zoufalé věci pracuje se stereotypy.

Na tom samozřejmě není nic špatného. Vždy je otázka, s jakou mírou nadhledu se k těmto stereotypům tvůrci postaví. Na jedné straně může vzniknout povedený vícerozměrný snímek, jenž je s to oslovit duchaplnou zábavou a propracovanou kompozicí velké množství diváků, na straně druhé je zaměnitelné zboží. Abychom mohli odpovědět na otázku, kam zařadit novinku jednoho z nejslavnějších českých režisérů poslední dekády, budeme si muset počkat do čtvrtka. To má snímek oficiální premiéru.

Když Pawlowská hraje

Vedle Kláry Issové se na plátně objeví třeba Matouš Ruml. Toho má většina z nás zaškatulkovaného jako Lexu z Comebacku. Kdo však sleduje divadelní scénu, určitě zaznamenal jeho famózní výkon v inscenaci mladoboleslavského divadla Chaplin, kde se Ruml na výbornou zhostil role asi nejslavnějšího filmového tvůrce všech dob Charlieho Chaplina.

Značnou pozornost budí také mladá herečka Aneta Krejčíková. Jedné z patrně marginálních rolí se ve filmu ujala i sama Halina Pawlowská.

Jedno je jisté – snímek Zoufalé ženy dělají zoufalé věci oplýval dlouho před premiérou obrovským potenciálem. Další věc je jistá téměř – posoudit, zda bylo potenciálu využito správně, přijdou do kinosálů tisíce diváků.